Profit Luke Bar za šest mjeseci pao pet odsto

Dodajte komentar

Luka Bar je od početka godine do kraja juna poslovala sa neto profitom od 307,2 hiljade eura, što je pet odsto manje nego u istom periodu prošle godine, pokazuje konsolidovani šestomjesečni izvještaj o poslovanju kompanije.

U izvještaju koji je objavila Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV), navodi se da je ukupan prihod na kraju juna iznosio 4,57 miliona eura i bio je 7,4 odsto veći nego u uporednom periodu.

Rasli su i poslovni rashodi i to čak 9,4 odsto na 4,25 miliona eura, dok je na zarade, naknade zarada i ostale lične rashode utrošeno 1,85 miliona eura.

Trošak za nabavku materijala bio je 605,38 hiljada, a amortizacije i rezervisanja 552 hiljade eura.

Prema izvještaju, ukupna aktiva Luke Bar u prvoj polovini ove godine iznosila je skoro 77 miliona eura, što je 2,6 odsto više nego u istom periodu prije godinu. Dugoročna rezervisanja i obaveze iznosile su 3,75 miliona eura, a kratkoročne 3,5 miliona eura.

Većinski vlasnik Luke Bar je država sa 54 odsto akcijaskog kapitala. Fondovima HLT i Atlasmont pripada 2,64 odsto, odnosno 2,49 odsto akcija, a fondu zajedničkog ulaganja Trend 1,55 odsto.

Društvo za menadžment poslove i upravljanje nekretninama MIG ima 1,18 odsto dionica Luke Bar, dok su vlasnici 1,15 odsto akcija skriveni iza CK zbirnog kastodi računa 5.

Vlada je izdvojila preduzeće Kontejnerski teminal i generalni tereti (KTGT) iz matične kompanije, u namjeri da ga proda. Luka Bar bi za sada trebalo da ostane u vlasništvu države, kao infrastrukturno preduzeće.

Odnosi dviju firmi i njihovih radnika kulminirali su nedavno, nakon što je Luka dobila posao prevoza automobila koje u Kragujevcu proizvodi italijanska kompanija Fiat. Milionski posao prevoza automobila od Bara do Barija u Italiji dobila je matična firma, iako u Sindikatu KTGT tvrde da je trebalo da pripadne njima.

U Sindikatu KTGT-a podsjećaju da je prema ugovoru o međusobnim odnosima dviju firmi pretovar generalnih tereta posao KTGT, a rasutih i tečnih Luke Bar. Radnici firme Kontejnerski treminal su nedavno održali štrajk upozorenja, blokirajući dokove Luke.

“Trebalo je da vozila idu preko KTGT jer nijesu ni u rasutom ni u tečnom stanju. I kada je počeo izvoz tih vozila, znali smo da je već napravljen ugovor i nijesmo htjeli da to remetimo. Međutim, ima indicija da se i određene druge robe pokušavaju oteti od KTGT pa poručujemo da to više dozvoliti nećemo”, kazao je na nedavnom protestu čelnik Sindikata KTGT Dobroslav Orlandić.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *