Kineski BYD spreman da otvori fabriku u Turskoj

Najveći kineski proizvođač električnih automobila BYD otvoriće fabriku u Turskoj, rekao je francuskoj novinskoj agenciji AFP neimenovani izvor iz turske vlade.
Očekuje se da će turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan objaviti detalje. Vijest dolazi samo nekoliko dana nakon što su uvedene dodatne carine na kineska električna vozila u EU.

Prema pisanju turskih medija, investicija u fabriku biće vrijedna milijardu eura. Otvaranjem fabrika u Turskoj BYD bi izbjegao veće carine u EU, budući da automobili proizvedeni u Turskoj podliježu povoljnim uslovima za uvoz u EU, prema carinskoj uniji iz 1995. godine, prenosi AFP.

Europska komisija uvela je privremene dodatne carine za uvoz električnih automobila iz Kine prošle sedmice nakon što je istraga pokazala da kineski proizvođači koriste nepravedne subvencije na snabdjevačkom lancu, ugrožavajući interese kompanija koje proizvode vozila u EU.

Za automobil najvećeg kineskog proizvođača električnih automobila BYD uvedena je dodatna carina od 17,4 odsto. Prije je carina na uvoz električnih automobila iz Kine u EU iznosila deset odsto.

Kina predvodi svjetsku tranziciju na električna vozila, i očekuje se da će gotovo jedan od tri automobila na njenim cestama biti električni do 2030. godine, prema procjeni Međunarodne agencije za energiju.

BYD se suočava sa oštrom konkurencijom na domaćem tržištu, gdje postoji čak 129 marki električnih vozila, kao i sa  brojnim regulatornim preprekama na američkom i evropskom tržištu, zbog čega svoju proizvodnju širi u inostranstvo. Nedavno je otvorio fabriku u Tajlandu i odabrao Mađarsku kao svoju prvu evropsku fabriku.

Izvor: seebiz

Podijeli ovaj članak