17 godina Mtela u Crnoj Gori: Od novajlije na zasićenom tržištu do apsolutnog tržišnog lidera

Danas, 17 godina od ulaska na crnogorsko tržište telekomunikacija, kompanija Mtel je vodeća po broju korisnika mobilne telefonije, uprkos činjenici da su ušli posljednji na uveliko zasićeno tržište, 2007. godine.

Na kraju prošle godine bili su vodeći po broju kartica – Mtel sa preko 482 hiljade korisnika ili 36,7 odsto tržišnog učešća.

Ono što Mtel izdvaja je što je tek 2007. ušao na tržište, gdje su postojeći operateri mobilne telefonije tada zajedno držali 784 hiljade kartica, više nego što Crna Gora ima stanovnika, pa je ukupan uspjeh ovakvog ulaska na tako zasićenom tržištu mobilne telefonije time veći.

Nastavljen je rast, i na kraju marta, prema posljednjim podacima EKIP-a, i dalje su bili vodeći po broju kartica,  jer je, od ukupnog broja 1.287.377 korisnika mobilne telefonije u Crnoj Gori, najviše korisnika imao opet Mtel, sa  497.359 korisnika mobine telefonije.

Udio operatera u martu ove godine, izvor EKIP

O tom rastu je, prilikom promocije Mtel-ove 5G mreže govorio i idejni tvorac Mtela u Crnoj Gori, prvi čovjek Telekoma Srbija  Vladimir Lučić, koji se prisjetio dana kada je 2006. raspisan tender za treću licencu u Crnoj Gori, i upravo on imao projektni zadatak da vodi prvi dio, dobijanje licenci, kao i da se nakon toga sve inžinjerski „stavi na papir”.

-Sada, poslije ovoliko godina, koliko se Mtel razvio, moram kazati da sam ponosan, jer je Mtel uradio nešto što je u principu smatrano nemogućim – da dođe na zasićeno tržište mobilne telefonije, a došli smo kao treći operater kada je već bilo 100 odsto penetracije; i na zasićeno tržište interneta i televizije – i ne samo što smo sada broj 1, nego smo izgradnjom optičke mreže postavili Crnu Goru u red najrazvijenijih evropskih zemalja  po broju optičkih priključaka i po kilometrima optike po broju stanovnika, i to isto planiramo i sa 5G-om- kazao je Bankaru Lučić nedavno, tokom promocije  5G mreže.

U ovoj kompaniji imaju još razloga ta ponos kada je riječ o rezultatima.

U prošloj godini  imali su najveći rast dobiti, a ujedno i najbolji rezultat, sa proknjiženih skoro 28,5 miliona eura čiste zarade. Mtel je, u ondosu na ostale teekomunikacione operatere ostvario najveću EBITDA zaradu, preko 61 miliona eura na kraju prethodne godine.

Sve telekominikacione kompanije su u 2023.  ostvarile zavidan rast prihoda, a u grafiku u nastavku se vidi trend za posljednje 4 godine. Lidersku poziciju u ovom periodu je držala upravo kompanija Mtel, koja je prošle godine uspjela da ovu stavku uveća za preko 36 odsto, na preko 111 miliona eura ukupnih prihoda.

 

Mtel je ujedno kompanija sa najvećom stalnom imovinom, vrijednom preko 305 miliona eura krajem 2023. godine, što je za 50 odsto više od imovine oba preostala konkurenta posmatrano zbirno: Crnogorskog Telekoma (125 miliona eura) i One Crna Gora (75 miliona eura).

Takođe, Mtel je kompanija sa najvećih kapitalom u svojim knjigama (preko 182 miliona eura), ali je i na tako visok kapital uspio da ostvari Povrat na kapital (ROE) na nivou od čak 15,64 odsto, zahvaljujući sjajnom godišnjem rezultatu poslovanja.

 

Najveći poslodavac u branši, po mjeri djece i porodice

Kada je riječ o zaposlenima, zapošljavali su najviše u ovoj branši na kraju 2023 (imali su 487 radnika), i zaposleni u Mtelu ostvarili su najveći prihod po zaposlenom, kao i najveći rezultat prije oporezivanja.

Kompanija MTEL dobitnik je i ovogodišnje nagrade Asocijacije menadžera Crne Gore za najboljeg poslodavca po mjeri djece i porodice, što predstavlja još jedno svjedočanstvo o doprinosu kompletnoj crnogorskoj društvenoj zajednici.

– “Mi vodimo računa o svakom zaposlenom ponaosob, a briga za jednog čovjeka je briga i pažnja za cijelu njegovu porodicu. Porodica je mjesto odakle sve počinje. Porodica je ključ svakog uspjeha. Pružajući sigurnost, motivaciju, stalnu priliku za napredovanje, profesionalni ali i lični rast zaposlenih, kompanija MTEL pokazuje da se uspjeh ne mjeri samo brojkama na papiru, već osmijesima jedne porodice” – kazao je, prilikom dobijanja nagrade izvršni direktor MTEL-a Zoran Milovanović, i poručio da je kompanija, na čijem je čelu, vođena vizijom budućnosti koja nudi jednake mogućnosti za sve.

Podijeli ovaj članak