Musk: Zabraniću Appleove uređaje u mojim kompanijama ako integrišu ChatGPT u operativne sisteme

Milijarder Elon Musk zaprijetio je da će zabraniti Apple uređaje u svojim kompanijama ako Apple integriše OpenAI-jev ChatGPT u svoje iPhone, iPad i Mac operativne sisteme.
“Ako Apple integriše OpenAI na nivou OS, tada će Apple uređaji biti zabranjeni za moje kompanije. Ovo je neprihvatljivo kršenje bezbjednosti”, naglasio je Musk u objavi od 10. juna.

Musk je čak sugerisao da će posjetioci Tesle, Space Exploration Technologies Corp i drugih kompanija koje on vodi, svoje Apple uređaje držati “pohranjene u Faradejevom kavezu” po ulasku.

Tokom Appleove Worldwide Developers Conference 2024 10. juna, tehnološki gigant je otkrio “Apple Intelligence” — paket novih generativnih AI funkcija — koje će se kasnije ove godine pojaviti na iOS 18, iPadOS 18 i macOS Sequoia.

Ovu informaciju je prvi objavio Bloomberg tokom vikenda.

Jedna karakteristika će omogućiti Appleovom glasovnom asistentu Siri da prenese korisnička pitanja u ChatGPT kada je to potrebno. “Korisnicima se postavlja pitanje prije nego što se bilo kakva pitanja pošalju na ChatGPT, zajedno sa dokumentima ili fotografijama, a Siri zatim direktno predstavlja odgovor.”

Ovu funkciju bi pokretao GPT-4o — najnovija OpenAI-jeva iteracija ChatGPT-a.

Ali Musk je rekao da je “očigledno apsurdno” da Apple “nije dovoljno pametan” da izgradi vlastitu vještačku inteligenciju i sugerisao je da će svojim klijentima učiniti medvjeđu uslugu prepuštajući privatnost i sigurnost vanjskim kompanijama.
“Bacaju te niz rijeku.”

“Apple korištenje riječi ‘zaštiti vašu privatnost’ dok predaje vaše podatke AI-u, trećoj strani koju ne razumiju i ne mogu kreirati sami, tako da to uopšte ne štiti privatnost”, rekao je Musk u drugom X postu.

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak