Još jedan pokušaj: EPCG objavila novi javni poziv za zakup pogona Željezare

Sudbina nikšićke Željezare i dalje je neizvjesna, jer nakon dva javna poziva, te pregovarčkog postupka sa zainteresovanim ponuđačem, slijedi novi javni poziv.

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je raspisala novi javni poziv za davanje u zakup Čeličane i Kovačnice, ćerke kompanije EPCG Željezara, nakon što je ministar rudarstva i energetike Saša Mujović sugerisao da je potrebno namjeru investitora o zakupu ovih pogona na 50 godina upodobiti sa javnim pozivom. Inicijalno je planirano da se ovi pogoni iznajme na period od pet do deset godina.

EPCG je do sada pregovarala sa vlasnikom švajcarske kompanije 8B kapital Igorom Šamizom, koji je iskazao namjeru da pogone iznajmi na 50 godina. Odbor direktora EPCG nije usvojio nacrt ugovora kojim je planirana mogućnost da Šamiz, nakon ispunjenih uslova, stekne vlasništvo, imajući u vidu da je zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Bojana Ćirović ukazala da je to nezakonito. Nakon toga je dala zeleno svjetlo na zakup na 50 godina, sugerišući da je takve uslove potrebno predvidjeti i javnim oglasom.

Na linku  su detalji javnog poziva, kao i tekst Ugovora o zakupu.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak