Fed ni u junu neće smanjiti kamatne stope

Odbor za otvoreno tržište Federalnih rezervi (FOMC) neće mijenjati ključnu kamatnu stopu nakon junskog dvodnevnog sastanka koji počinje danas. To je mišljenje velikih najvećih američkih finansijskih analitičara, s obzirom na trenutna kretanja inflacije i uslove na tržištu rada.
Sudeći prema svim izjavama predsjednika Federalnih rezervi (Fed) Jeromea Powella i ostalih članova FOMC-a, centralna banka prvo želi dobiti čvrsto jemstvo da se godišnja stopa inflacije kreće prema ciljanoj vrijednosti od dva odsto, što se još nije dogodilo.

Prema posljednjim dostupnim podacima Ministarstva trgovine, bazična inflacija vezana uz privatnu potrošnju u aprilu iznosila je 2,8% na godišnjem nivou, što je jednako kao iu martu.

Powell i njegove kolege iz FOMC-a žele vidjeti dalje znakove da se inflacija kreće u pravom smjeru, ali ih od smanjenja kamatnih stopa za sada takođe odvraćaju povoljni uslovi na tržištu rada sa niskom stopom nezaposlenosti i aktivnim zapošljavanjem.

Uz usporavanje u prvom kvartalu, privredni rast SAD-a takođe ostaje stabilan. U prvom tromjesečju iznosio je 1,3 odsto na godišnjem prilagođenom nivou.

Trenutna srednja kamatna stopa Federalnih rezervi je od jula prošle godine na nivouu između 5,25 i 5,50 odsto, nakon što je nastala nakon niza prethodnih povećanja u sklopu nastojanja centralne banke da smanji visoku inflaciju. I nakon ovog sastanka FOMC-a, koji će završiti u srijedu Powellovom press konferencijom, očekuje se da će tako ostati, navoid seebiz.

Ako su još neko vrijeme ove godine ulagali i analitičari očekivali nekoliko sniženja kamatnih stopa, trenutno se čini da će ih biti najviše dva. To znači da će cijena novca ostati visoka, što, između ostalog, dodatno otežava ljudima pristup nekretninama i jedan je od razloga zašto Amerikanci osjećaju da  privreda loše stoji, iako velika većina empirijskih podataka govore suprotno.

FOMC održava osam sastanaka o monetarnoj politici godišnje, na kojima se donose odluke o kamatnim stopama i drugim aspektima monetarne politike. U posebnim slučajevima može biti više sesija. Četvrti ovogodišnji sastanak će se završiti u srijedu, a zatim će FOMC do kraja godine održati sastanke u julu, septembru, novembru i decembru, navodi seebiz.

 

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak