Kako će ishod izbora u EU uticati na kamatne stope i globalno tržište

U nedjelju su završeni evropski izbori, a njihov ishod uticaće na mnoge segmente života ne samo u Uniji već i globalno. Tako će, ishod evropskih izbora uticati i na tržište Evropske unije, Azije, ali i na odluku o kamatnoj stopi Federalnih rezervi (Fed), piše Euronews na engleskom.

Naime, očekuje se da će ishod izbora u Evropskoj uniji ​​oblikovati trendove na tržištu akcija širom Evrozone i uticati na jedinstvenu valutu. Pored toga, Fed bi trebalo da donese odluku o kamatnoj stopi, što je ključni događaj za globalna tržišta, nakon prošlonedeljnog smanjenja kamatne stope Evropske centralne banke.

Podsjetimo, upravni savet Evropske centralne banke (ECB) odlučio je prošle sedmice da tri ključne kamatne stope ECB-a ostanu nepromijenjene. Kako je objavljeno na sajtu ECB, kamatna stopa na glavne operacije refinansiranja i kamatne stope na graničnu kreditnu liniju i depozitnu liniju ostaće nepromenjene na nivou od 4,50 odsto, 4,75 odsto i 4,00 odsto.

Dodaje se da su pristigle informacije u velikoj mjeri potvrdile prethodnu procenu Upravnog savjeta o srednjoročnim izgledima za inflaciju.

„Inflacija je nastavila da pada, predvođena nižom inflacijom cijena hrane i roba. Većina mjera osnovne inflacije ublažava se, rast plata se postepeno usporava, a preduzeća apsorbuju dio porasta troškova rada u svoj profit. Uslovi finansiranja ostaju restriktivni, a prošla povećanja kamatnih stopa i dalje opterećuju potražnju, što pomaže u smanjenju inflacije. Ali domaći pritisci na cijene su jaki i održavaju visoku inflaciju cijena usluga“, navodi ECB.

Upravni savjet je saopštio da je odlučan da obezbijedi da se inflacija blagovremeno vrati na srednjoročni cilj od 2 odsto. Smatra da su ključne kamatne stope ECB na nivoima koji daju značajan doprinos tekućem procesu dezinflacije.

U nastavku Euronews na engleskom donosi pregled toga kako će se ishod evropskih izbora odraziti na tržišta Evrope, SAD i Azije.

Evropa

Nakon što je evropsko tržište dionica prošle sedmice dostiglo rekordnu vrijednost, ishod izbora za Evropski parlament može se smatrati ključnim faktorom koji utiče na poslovanje u eurozoni. To će zauzvrat oblikovati različite sektore, posebno proizvođače električnih vozila, proizvođače fosilnih goriva, odbrambene i industrijske kompanije općenito, kao i velike banke.

Porast stranaka krajnje desnice u Evropskom parlamentu mogao bi negativno uticati na zelene dionice u kompanijama kao što su – TotalEnergies, Iberdrola, Electricite de France SA (EDF), Engie, Fortum Corp, Ørsted, Vestas, Acciona SA i Enel Green Power S.p.A. Indeks obnovljivih izvora energije pao je ove godine za 11 posto, dok je Euro Stoxx 600 porastao za devet posto, piše Euronews.

Osim toga, proizvođači automobila, uključujući Renault, Porsche, Volkswagen, Audi, Mercedes, Citroen i BMW mogli bi doživjeti nestabilnost usred bilo kakvih promjena politike oko ograničenja emisije u okviru Zelenog dogovora. Generalno, ovi proizvođači automobila mogu imati koristi od sve veće podrške, kako Euronews piše na engleskom, “radikalnoj desnici za skupe ciljeve zelene tranzicije”.
Odbrambena industrija i industrijske firme također bi mogle biti negativno pogođene, jer su populističke stranke obično antiratne, proruske i euroskeptične.

Nešto su teže prognoze za bankarski sektor, jer je većina banaka u EU u prvom kvartalu ostvarila pozitivnu zaradu, a indeks Euro Stokk Banks je ove godine porastao za 21 posto. Debata o zajedničkoj politici osiguranja depozita mogla bi donijeti neizvjesnost i pritisak na dionice velikih kreditora.

Na kraju, euro bi se mogao suočiti s negativnim pritiskom usred neizvjesnosti i potencijalnog uticaja desničarskih partija na jedinstveno tržište, piše Euronews na engleskom.

Sjedinjene Države

Odluka Fed-a o stopi bit će ključni događaj za globalno tržište, jer se politika centralne banke smatra vodećim indikatorom za njene “zapadne kolege”. Osim toga, zemlja bi trebala objaviti svoje podatke o inflaciji za maj prije sastanka Fed-a o kamatnim stopama u četvrtak.

Glavni indeks potrošačkih cijena (CPI) u SAD-u porastao je 3,4 posto na godišnjem nivou u aprilu, u odnosu na 3,5 posto u martu. Konsenzus predviđa da će inflacija u maju ostati ista na 3,4 posto. Međutim, nivo je još uvijek znatno iznad ciljanog nivoa Fed-a od dva posto. Stoga se očekuje da će banka ove sedmice zadržati kamatnu stopu između 5,25 i 5,5 posto. Pozitivno je da je osnovni indeks potrošačkih cijena, koji isključuje hranu i energiju, iznosio 3,6 posto na godišnjem nivou, što je najniži nivo od aprila 2021., signalizirajući povoljan trend u putanji inflacije u zemlji. Iako je malo vjerovatno da će Fed ove sedmice smanjiti kamatne stope, očekuje se da bi se to moglo dogoditi u septembru.

Azija

Najveći uticaj na azijsko tržište ima Centralna banka Japana, koja bi do petka trebalo da donese odluku o svojoj kamatnoj stopi, uz očekivanje da će banka zadržati referentnu kamatnu stopu na nepromijenjenom nivou od 0,1 odsto. Međutim, nagla devalvacija jena vrši pritisak na Banku Japana da dodatno pooštri svoju monetarnu politiku. Banka bi mogla odlučiti da smanji kupovinu državnih obveznica i potencijalno poveća kamatne stope u julu. To bi moglo dovesti do jačanja jena u odnosu na druge glavne valute jer je taj potez u suprotnosti s akcijama drugih centralnih banaka.

Nadalje, Kina će za maj prijaviti svoj CPI (Indeks potrošačkih cijena) i PPI (Indeks industrijskih cijena), koji se smatraju važnim pokazateljima ekonomske putanje zemlje. Za razliku od zapadnog svijeta, zemlja doživljava deflatorni pritisak od 2023. zbog brojnih ograničenja od pandemije koronavirusa. Nedavni podaci pokazuju da su potrošačke cijene u Kini u aprilu rasle tri uzastopna mjeseca. Daljnji rast inflacije će ponuditi pozitivan znak za globalnu ekonomiju, s obzirom na ulogu Kine i kao glavnog dobavljača i tržišta potrošača.

Izvor: Euronews.rs

Podijeli ovaj članak