U Kini otvorena najveća solarna elektrana na svijetu

Foto: CGDG

Kina je potvrdila svoje prisustvo među globalnim akterima kada je riječ o obnovljivim izvorima energije, naročito kada je riječ o solarnoj energiji, što je potvrdila puštanjem u rad najvećeg solarnog fotonaponskog (PV) postrojenja na svijetu. Elektrana je snage 3,5 GW smještena u pustinjskom regionu sjeverozapadne provincije Sinđang – provinciji poznatoj po dvije velike pustinje, Takla Makan na jugu i Gurbantungut na sjeveru, koje se ubrajaju među najsuvljim prostranstvima na svijetu.

Strateški je smeštena u ovoj provinciji zbog geografskih prednosti, a elektrana bi godišnje trebalo da proizvodi preko šest milijardi GWh električne energije, prenose svjetski mediji.

Zauzimajući oko 13.000 hektara, ova ogromna instalacija nadmašuje kapacitete prethodnih najvećih solarnih parkova od 3 GW koje se takođe nalaze u zapadnom delu Kine, piše Energetski portal.

Podstaknuta smanjenjem troškova proizvodnje kao i nekim drugim faktorima, Kina je drastično povećala svoje kapacitete u oblasti solarne energije tokom 2023. godine, čime je značajno smanjila svoju zavisnost od fosilnih goriva. Inicijative služe i da bi se ostvario plan Kine da do kraja decenije skoro polovinu svoje struje dobija iz OIE, kako bi nadalje dostigla klimatsku neutralnost.

Prema izvještaju Međunarodne agencije za energetiku, Kina je udvostručila svoje kapacitete solarne energije i instalirala količinu solarnih panela ekvivalentnu ukupnoj količini instaliranoj u cijelom svijetu tokom prethodne godine.

Podijeli ovaj članak