Mastercard će postepeno ukinuti ručni unos kartica za online plaćanja

Novi gotovinski kredit Lovćen banke

Iskustvo plaćanja putem interneta moglo bi biti mnogo drugačije u narednim godinama. Počevši od 2030. godine, Mastercard više neće zahtijevati od Evropljana da ručno unose brojeve svojih kartica prilikom odjavljivanja na mreži – bez obzira koju platformu ili uređaj koriste.

Mastercard će u utorak u razgovoru s CNBC-om najaviti da će do 2030. godine sve kartice koje izdaje na svojoj mreži u Evropi biti tokenizirane. Drugim riječima, umjesto 16-cifrenog broja kartice koji smo svi navikli da koristimo za transakcije, ovo će biti zamijenjeno nasumično generisanim „tokenom“.

Kompanija kaže da radi sa bankama, finansijskim kompanijama, trgovcima i drugim partnerima na postepenom ukidanju ručnog unosa kartica za e-trgovinu do 2030. u Evropi, u korist procedure “jednim klikom” na svim onlajn platformama.

Ovo će osigurati da kartice potrošača budu sigurne od pokušaja prevare, kaže Mastercard.

Korisnici neće morati da unose lozinke svaki put kada pokušaju da izvrše plaćanje, jer Mastercard uvodi pristupne ključeve koji zamenjuju lozinke.

Takođe će omogućiti kupcima da izvrše plaćanja jednim klikom na blagajni koristeći biometrijsku autentifikaciju sa otiskom palca.

Kartice sačuvane na stranici trgovca ili elektronskom novčaniku putem tokenizacije mogu se automatski ažurirati gdje god da su pohranjene kada se zamjene ili obnove.

Podijeli ovaj članak