Savjet akcionarima Tesle: Ne dajte Masku platu od 56 milijardi dolara

Savjetodavna konsultantska kompanija Glass Lewis pozvala je akcionare Tesle da odbiju paket plate od 56 milijardi dolara za glavnog izvršnog direktora Ilona Maska, koji bi, ako bude usvojen, bio najveći platni paket za izvršnog direktora u korporativnoj Americi.

U izvještaju su navedeni razlozi kao što su “prevelika veličina” ugovora o platama, razvodnjavajući efekat na korištenje i koncentracija vlasništva. U njemu se takođe spominje Maskov “slijed izuzetno dugotrajnih projekata” koji su se proširili njegovom kupovinom Twittera, sada poznatog kao X.

Isplatni paket za Maska je predložio je Teslin odbor direktora, koji je više puta bio na udaru kritika zbog bliskih veza sa milijarderom. Paket nema standardnu platu ili gotovinski bonus i postavlja nagrade zasnovane na Teslinoj tržišnoj vrijednosti koja će porasti na čak 650 milijardi dolara tokom 10 godina od 2018. Kompanija je trenutno procijenjena na oko 571,6 milijardi dolara, prema podacima LSEG-a.

Kompanija Tesla je pozvala dioničare da potvrde ovoliku naknadu., iako je u januaru sudija Ketlin Mekormik iz suda u Delaveru poništila prvobitni platni paket. Mask je zatim pokušao da Teslu iz Delavera preseli u Teksas.

Glass Lewis je kritikovao ovaj Maskov potez, jer donosi “neizvjesne koristi i dodatni rizik” za dioničare.  Podsje'a se da je predsjednica Teslinog odbora Robin Denholm rekla je za Financial Times da Mask zaslužuje platni paket jer je kompanija postigla ambiciozne ciljeve u pogledu prihoda i cijene dionica.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak