ECB spremna da prva počne sa smanjivanjem kamatnih stopa

Posle izjave predsjednice Evropske centralne banke Kristin Lagard (Christine Lagarde) da je „zaista uvjerena da je inflacija u eurozoni pod kontrolom“, javnost bi trebalo da odahne jer je inflacija okončana i slijedi početak smanjenja kamatnih stopa, ocijenila je u razgovoru za Biznis.rs profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu Danica Popović.

„Po mom mišljenju, posle izjave ‘zaista sam uvjerena’ nema drugog smislenog poteza osim smanjenja kamata. Najpre je bila potrebna ovakva izjava, uz uslov da se ništa nepredviđeno ne dogodi u narednih nekoliko nedjelja“, navela je naša sagovornica.

Podsjetimo, predsjednica ECB izjavila je u srijedu da je „zaista uverena“ da je inflacija u eurozoni pod kontrolom, kako se efekti energetske krize i zagušenja u lancima snabdijevanja smanjuju. ECB je praktično obećala smanjenje kamatnih stopa 6. juna, pa su donosioci politika sada preusmerili pažnju na raspravu o tome gdje će kamatne stope ići nakon toga.

„Prognoza koju imamo za sljedeću i godinu posle nje veoma je blizu cilja (dva odsto), ako ne i na cilju. Dakle, uvjerena sam da smo prešli u fazu kontrole. Zaista sam uvjerena da imamo inflaciju pod kontrolom,“ rekla je Lagard, prenosi Reuters.

Inflacija u evrozoni u aprilu je bila 2,4 odsto.

„Sasvim je očekivano od predsjednice ECB da tako nešto kaže, ali ne znači da je to tačno. Možda će doći do smanjenja kamatnih stopa, ali eurozona je u opadanju. Kako god da odluče, suštinski nema prepuštanja situacije zakonima slobodnog tržišta“, rekao je za Biznis.rs profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić.

Prema njegovim riječima, potreba za smanjenjem kamatnih stopa je realna jer treba podstaći privredni rast, ali onda opet preti inflacija.

Lagard je takođe navela da Evropa mora da bude spremna za mogući reizbor Donalda Trumpa (Donald Trump) za predsjednika SAD, jer će „to imati posljedice, bilo kroz tarife ili na druge načine i sredstva“.

„Na našu žalost, EU koja nam je najveći ekonomski partner je u opadanju. EU sada plaća gas višestruko skuplje nego kada je uvozila iz Rusije. Nema više ni jeftinog uvoza iz Kine. SAD su upravo u vreme Trampa uvele carine na aluminijum i čelik iz EU, tako da njenom ekonomskom stradanju nema kraja“, ocjenjuje profesor Savić.

Prema riječima guvernera Banke Finske i bivšeg evropskog komesara za proširenje Olija Rena (Oli Rehn), ECB ne mora da slijedi korake američkih Federalnih rezervi i mogla bi početi sa smanjenjem kamatnih stopa već u junu.

„Iako ne vodimo politiku u vakuumu, ECB nije federalni distrikt američkih Federalnih rezervi“, rekao je Ren.

S obzirom na to da su potrošačke cene sada u opadanju, izgleda da bi evropski donosioci politika mogli prvi da smanje troškove zaduživanja na svom sljedećem sastanku u junu. „Opadajući trend“ inflacije u eurozoni i „umereni rast plata“ znače da postoji „jak razlog za početak ublažavanja monetarne politike i smanjenje stopa u junu“, rekao je Ren.

Podijeli ovaj članak