Addiko Bank: Akcionar banke postao i srpski Diplomat Pay

Addiko Bank AG saopštio je danas da je srpska firma Diplomat Pay, koja je pod kontrolom Stefana Rodića, uslovno kupila udeo u toj banci od 6,87 odsto od Alta Paya 20. marta ove godine.

Kako u saopštenju regulatoru navodi banka sa sjedištem u Beču, ta transakcija povezana je sa akcijama koje Alta Pay još uvijek ne posjeduje, a predmet su drugog uslovnog kupoprodajnog ugovora.

Odvojeno od toga, Diplomat Pay je kupio još 3,12 odsto udjela kroz više transakcija od 26. marta do 10. aprila, navodi Addiko Bank, piše Bloomberg.

Diplomat Pay tako posjeduje ukupno 9,99 odsto preko 3,12 odsto akcija u posedu i 6,87 odsto preko finansijskih instrumenata, navodi Addiko Bank.

Diplomat Pay je platna institucija registrovana kod Narodne banke Srbije, osnovana 2017. godine. Ostvarila je neto profit od oko 12 miliona dinara u prošloj godini, ima pet zaposlenih, prema podacima Company Walla.

Addiko Bank je ranije ove nedjelje objavila da Alta Pay Grupa, koja se pored kompanije Agri Europe Cyprus Ltd. Miodraga Kostića i slovenačke NLB banke takmiči za udeo u Addiko banci, sada drži 9,63 odsto akcija u banci listiranoj na berzi u Beču.

Kako su tada naveli, ta banka ima dodatnih 26,83 odsto udjela u glasačkim pravima, što u zbiru daje udio u glasačkim pravima u akcionarskom društvu od 36,46 odsto, pokazuje izvještaj koji je banka sa zakašnjenjem poslala Bečkoj berzi. Iz Alta Pay Grupe su tada naveli da su od početka u postupku sticanja učešća od 29,59 odsto akcija.

Podsjetimo, ponude za preuzimanje udela u Addiko Bank AG prošle nedjelje podnijeli su Agri Europe Miodraga Kostića i slovenačka NLB banka.

Izvor: Bloomberg Adria

Podijeli ovaj članak