Koliko su “ex Jugovići” putovali za London ove godine: Najveće “prizemljenje” u Crnoj Gori

Aerodromi glavih gradova u bivšoj Jugoslaviji ostvarili su različite rezultate na letovima za i iz Londona tokom prvog kvartala u odnosu na prošlu godinu.

British Airways je podstakao povećanje broja putnika u Beogradu i Ljubljani, dok je Wizz Air odgovoran za pad u Skoplju, a RayaAir u Podgorici.

Prema podacima Uprave za civilno vazduhoplvstvo Ujedinjenog Kraljevstva, Zagreb je i dalje imao najveći promet od EX-YU prijestonica ka i iz Londona, sa 53.572 prevezena putnika.

Brojke su smanjene za 1,4% u odnosu na 2023., uprkos tome što je Ryanair imao 9% više kapaciteta, a Croatia Airlines 5% više. Međutim, nijeu uspjeli nadoknaditi British Airways, koji je smanjio broj letova u Zagreb za 3%, a kapacitet za 23%. Sveukupno, Ryanair je registrovao više putnika na svojoj liniji London – Zagreb nego Croatia Airlines i British Airways zajedno.

Aerodrom Beograd zabilježio je povećanje broja putnika u Londonu za 31,8 odsto zbog ulaska British Airwaysa na tržište. Ukupno je obrađeno dodatnih 12.428 putnika u odnosu na prošlu godinu. Pored British Airwaysa, i Air Serbia i Wizz Air povećali su kapacitet na svojim letovima za London za 10% i 7%.
Aerodrom Ljubljana je takođe imao koristi od British Airwaysa, koji je svoje sezonske operacije između dva glavnog grada unaprijedio na cjelogodišnje. Brojke su porasle za 32,9% uz dodatnih 7.451 putnika u prvom tromjesečju 2023. British Airways i easyJet su uspjeli nadoknaditi Wizz Air, koji je u februaru prekinuo uslugu Luton – Ljubljana. Sveukupno, kapacitet na londonskoj liniji porastao je za 27% zahvaljujući British Airwaysu, nadodi Ex Yu aviation.
Prištini je 27.611 putnika letelo Wizz Air-om za i iz Lutona, što je porast od 3,9%. Wizz Air, kao jedini prevoznik na londonskoj ruti, povećao je i broj letova i kapacitet za 6,2%, odnosno 9,6%.
S druge strane, skopski aerodrom je zabilježio pad od 6,6%. Ovdje je Wizz Air obavio 5% manje letova i smanjio kapacitet za 2,2%.
Pad broja putnika u Podgorici na londonskoj liniji rezultat je odluke Ryanair-a da smanji promet između dva grada tokom zime, jer je broj letova smanjen za 24%, dok je kapacitet uticao na pad od 12,4%.
Konačno, kako navoid Ex Yu Aviation, Sarajevo je zabilježilo porast broja putnika od 4,3%, iako je to značilo samo 437 dodatnih putnika na ruti uz povećanje od 8,3% u oba leta i kapacitetu Wizz Aira. Očekuje se da će brojke značajno porasti u drugom tromjesečju nakon lansiranja Ryanairovog leta između London Stansteda i glavnog grada Bosne i Hercegovine.
Podijeli ovaj članak