INVESTICIJE: Škola i vrtić u City kvartu koštaće oko 17 miliona eura

Osnovna škola i vrtić u podgoričkom City kvartu biće završeni do početka školske godine 2026/2027. Izgradnja će, prema sadašnoj procjeni, koštati oko 17 miliona eura, kazali su za CdM u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija.

U resoru ministarke Anđele Jakšić Stojanović podvlače da su u prethodnom periodu bili veoma aktivni po pitanju ulaganja u infrastrukturu, te da su pokrenuli aktivnosti na mnogim projektima.

“ Do kraja maja očekujemo okončanje tenderskog postupka za odabir projektanta na objektu novog vrtića u City kvartu, dok se početkom juna očekuje objavljivanje tendera za odabir projektanta za novu školu u City kvartu”, naglašavaju u MPNI.

Kako je riječ o projektima koji se finansiraju iz projekata u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama CEB i EIB, očekuju da do kraja godine bude sprovedena i objedinjena procedura za odabir izvođača radova na ova dva objekta.

“Za sada procjene kažu da će njihova izgradnja i opremanje koštati oko 17 miliona eura, ali će se precizna procjena vrijednosti znati tek po okončanju izrade projekata. Riječ je o objektima ukupne površine od oko 11. 000 kvadratnih metara”, ističu u MPNI.

Novi paviljon škole “Oktoih”, proširenje objekta OŠ “Vlado Milić”

U ovom resoru navode da se radi i na realizaciji brojnih drugih prijekata, kako u Podgorici, tako i širom Crne Gore.

“Osim aktivnosti za opremanje neophodnom obrazovnom infrastrukturom naselja City kvart, otpočelo je žiriranje rješenja na arhitektonskom konkursu za novi paviljon škole Oktoih na Zabjelu”, kažu u MPNI.

To će, kako dodaju, uz idejna rješenja za proširenje objekta Osnovne škole Vlado Milić, za šta se radi idejno rješenje, omogućiti da se u toku ljeta raspiše tender po modelu projektuj – izvedi, što bi do kraja godine dovelo do početka radova.

“Tada očekujemo da će biti u toku i tenderska procedura za proširenje kapaciteta Osnovne škole Sutjeska, za koju je Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine izdalo urbanističko – tehničke uslove prethodne nedelje i za koju je u toku ugovaranje izrade glavnog projekta”, navode u u MPNI.

Konkurs za novu gimnaziju

Osim ovih aktivnosti koje mogu značiti početak radova na novim projektima u relativno kratkom roku, podvlače da je važno i napomenuti da je nakon izdatih urbanističko-tehničkih uslova, na prethodnoj sjednici Vlade, otklonjena poslednja administrativna prepreka za raspisivanje konkursa za novu Gimnaziju u Podgorici.

Tender za vrtić u Baru odmah nakon praznika Dana nezavisnosti

Napominju i da teritorija Glavnog grada nije jedini prioritet kada je u pitanju obrazovna infrastruktura.

“ Vidjeće se to tokom ljeta, za kada su ugovoreni ili u završnoj fazi ugovaranja radovi na preko 60-tak objekata, od čega 17 totalnih rekonstrukcija, a nadamo se i postavljanju nekoliko kamena temeljaca za nove objekte, prije svega onaj za novi objekat vrtića u Baru, za koji se raspisivanje tendera očekuje odmah nakon praznika Dana nezavisnosti”, poručuju iz Ministarstva.

U MPNI na kraju navode da su ulaganja u infrastrukturu u samom vrhu prioriteta kada je obrazovanje u pitanju.

“Prije svega u dijelu izgradnje novih objekata, za kojima je evidentna potreba, posebno na teritoriji Glavnog Grada i nekih primorskih opština”, kažu za CdM u MPNI.

Podijeli ovaj članak