AMM Preduzetnik godine: Nazif Cungu (Cungu&Co)

Nazif Cungu rođen 1958. godine u Ulcinju. Po završetku Gimnazije, diplomirao je na Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu u Dubrovniku 1980. godine. Pripravnički staž je završio u Sekretarijatu za budžet i finasije, a nakon odsluženja vojnog roka 1983. imenovan je za Načelnika za privredu, budžet i finasije opštine Ulcinj. Učestvovao je na realizaciji najznačajnijih infrastrukturnih projekata, koji su bili dio obnove i rekonstrukcije nakon katastrofalnog zemljotresa od 1979. godine. Komercijalni direktor HTP Ulcinjska Rivijera bio je od 1987. do 1992. godine. Karijeru nastavlja u Švajcarskoj u hotelima Alpenblick – Interlaken i Krone – opština Thun, gdje je usavršavao ugostiteljsku i hotelijersku djelatnost.

U Crnu Goru se vraća 1994. i do 1997. godine obavlja funkciju komercijalnog direktora u firmi Primus, kada osnova porodično preduzeće Cungu & Co. Ključni momenat u poslovanju predstavlja izgradnja Cungu Trading Centre – CTC u Ulcinju, što je osnažilo već poznati Cungu brend. Uslijedio je zakup i izgradnja većih objekata i u ostalim gradovima počev od Podgorice, Bijelog Polja, Bara, Budve, Kotora, Herceg Novog i Niksića.

Zahvaljujući odličnom menadžmentu kompanija je postala poznati brend za snabdijevanje ugostiteljsko – hotelijerskom opremom, baštenskim mobilijarom, opremom za plaže, dekorativnom galanterijom, kao i tekstilom i robom za kućne potrebštine. Zastupnik je preko 30 renomiranih svjetskih proizvođača i pored kvaliteta nudi izuzetno povoljne cijene.

Kompanija upošljava preko 250 zaposlenih, a do kraja godine će se ovaj broj uvećati za 50 novozaposlenih.

U dva mandata je bio predsjednik opštine Ulcinj, osnivač ili član MBA, UBA i UPCG. Predsjednik je Teniskog kluba Bellevue, Biznis foruma Ulcinj i član je UO Turske privredne komore i CUP-a.

Postignuti rezultati u 2023. godini opredijelili su Upravni odbor Asocijacije menadžera Crne Gore, da dodijeli gospodinu Nazifu Cungu, nagradu – Preduzetnik godine, i strukovno priznanje za lični doprinos razvoju crnogorske privrede i menadžmenta.

Podijeli ovaj članak