Kako postavljanjem jednog pitanja možete postati uspješniji u bilo čemu?

Živimo u svijetu beskrajnih mogućnosti, a uz to neizbježno dolaze i neprestanog upoređivanja. Premostite jaz između mjesta gdje jeste i mjesta na kojem želite biti i budite uspješniji.

Bez obzira na to što imamo ili smo postigli, brzo se podsjetimo onoga što nemamo ili što nismo učinili. Onaj komšija ima veću kuću. Osoba koja je parkirala pokraj vas u trgovini ima ljepši auto. Osoba ispred vas u redu ima raskošnu gustu kosu i ljepši osmijeh. Taj prijatelj ima više energije i ide na otmenije odmore.

Kolega ne samo da je nevjerovatno elokventan, već je i društveno prihvatljiv u zezanju nadređenih. A to je talent koji će mu sigurno naduvati platu i ubrzati karijeru. I ne zaboravite izvršnog direktora osnivača koji je užasno prosječnu ideju pretvorio u kompaniju vrijednu više miliona dolara.

Ako beskrajna porešenja uživo nisu bila dovoljna, tražimo zabavu u društvenim medijima, gledajući što drugi rade iz zabave. Može biti depresivno ili mtivišuće u zavisnosti od toga ko ste i kako gledate na one koji naizgled imaju sve što želite. Ali što ako odgovor na to da dobijete ono što želite leži u upravo ovim ljudima?

Jedna od najboljih svjetskih neuronaučnika, autorka bestselera i predavač MIT Sloan, Tara Swart, kaže da postoji način da ponovno osposobite svoj mozak kako biste bili uspješniji u gotovo svemu. A svodi se na jedno jednostavno pitanje koje trebate postaviti sebi:

Kako bi postavljanje ovog pitanja funkcionisalo, postoje tri ključna koraka za „prespajanje“ vašeg mozga kako biste se postavili da postanete uspješniji u bilo čemu.

1. Definišite šta želite.

Prvo, razjasnite što zapravo želite. Ne zato što niste dovoljno raznoliki da biste se nosili s višestrukim ciljevima. Već zato što često upadamo u mračnu zamku misleći da želimo stvari koje zapravo ne želimo. A to nas odvraća od postizanja onoga što stvarno radimo.

Djelimično je krivo, prema neuronauci, to što smo ustrojeni da više želimo izbjeći gubitak nego što želimo dobiti nagradu. Ali u modernom društvu taj nas iskonski instinkt često drži tu gdje jesmo. Kako bismo izašli iz načina preživljavanja, moramo se okrenuti onome što želimo. Jer ako želite rasti, morate se koncentrisati.

2. Postanite svjesni svojih navika i ponašanja.

Zatim, osvijestite svoje obrasce ponašanja. Unutar njih često možemo otkriti što nas to koči.

Na primjer, možda stalno govorite da želite biti zdraviji, ali kada je u pitanju vrijeme za obrok (ili vrijeme za užinu), vaši izbori često ne odražavaju tu želju. Ili, možda i jesu, ali čak i ne shvatajući, donosite odluke koje vas koče u napretku. Možda uvijek izaberete pokretne stepenice ili lift umjesto stepenica. Iako je to možda izbor koji je proizašao iz potrebe za brzinom, to je izbor koji vam ne čini nikakvu uslugu kada je u pitanju vaš cilj.

Postoje mnoge stvari koje radimo podsvjesno, a koje nam možda ne idu u prilog. Ali sve dok ih nismo svjesni, ne možemo ih početi mijenjati, naše male i uglavnom podsvjesne navike koje nas drže tu gdje jesmo – za razliku od onoga gdje želimo biti. U međuvremenu, mnoge od malih, ali pametnih navika odskočna su daska za uspjeh.

3. Poduzmite nešto kako biste premostili jaz između mjesta gdje jeste i mjesta na kojem želite biti.

Uz to da ste svjesni toga što želite postići i svojih navika, možete početi postavljati vlastite odluke s pitanjem jesu li vaši postupci u skladu s nekim ko je postigao vaš cilj. Drugim riječima, poduzimate li iste vrste radnji koje je morala poduzeti osoba koja je postigla ono što vi želite postići da bi postigla ono što je postigla?

Dakle, umjesto da gledate sjajne krajnje rezultate uspjeha, razmislite o koracima koji su poduzeti da bi se došlo do cilja.

U društvu vođenom postignućima u kojem nam postignuća i pohvale drugih neizbježno trajno borave ispod nosa, ključ našeg uspjeha može biti jednako blizu nas.

Bilo da ste na poslu, listate internet ili jednostavno čekate u redu u prodavnici, zapitajte se jesu li vaši postupci u skladu s onima koji su uspjeli u onome što želite postići. Uz to, polako mijenjajte navike tako da vaš zadani način rada na to pitanje odgovori potvrdno. Čineći to, ne samo da preusmjeravate svoj mozak kako biste postali uspješniji, već biste mogli samo postati netko koga drugi gledaju kada žele postati uspješniji.

Izvor: inc.com

Podijeli ovaj članak