Wall Street pao nakon slabih makroekonomskih podataka

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi pali nakon što su novi podaci pokazali da je u prvom tromjesečju američka ekonomija porasla manje nego što se očekivalo, dok je inflacija porasla.

Microsoft je zabilježio rast dionica od 4% nakon što je proizvođač softvera objavio rezultate za treće fiskalno tromjesečje koji su nadmašili očekivanja Wall Streeta.

Snaga ovih megakapitalizovanih dionica mogla bi dati podsticaj glavnim prosjekima nakon gubitničkog dana na Wall Streetu. Blue-chip Dow pao je 375 bodova u četvrtak, dok su S&P 500 i Nasdaq Composite pali 0,5% odnosno 0,6%.

Rasprodaju u četvrtak potaknuli su novi ekonomski podaci SAD-a koji su pokazali naglo usporavanje rasta i ukazali na postojanu inflaciju. Bruto domaći proizvod porastao je za 1,6% u prvom kvartalu, u poređenju s prognozom Dow Jonesa od 2,4%. U međuvremenu, indeks cijena izdataka za ličnu potrošnju za to razdoblje porastao je tempom od 3,4%, znatno iznad rasta od 1,8% u prethodnom tromjesečju.

Azijska tržišta: Tehnološki sektor zaslužan za rast

Azijske tehnološke dionice porasle su nakon sjajnih izvještaja o zaradi Microsoft Corp. i Alphabet Inc. preko noći. Jen je oslabio na najniže u 34 godine nakon što je Banka Japana zadržala svoju ključnu kamatnu stopu nepromijenjenom.

Indeks regionalnih dionica krenuo je prema najboljoj nedjelji od novembra, potpomognut dobicima tehnoloških divova uključujući Samsung Electronics Co., Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. i Tencent Holdings Ltd. Referentne vrijednosti u Japanu, Južnoj Koreji, Tajvanu i Kini su napredovale.

Slabiji jen takođe je podržao japanske dionice. Valuta je preokrenula početne dobitke i pala na 156 za dolar, najni nivo od 1990. godine, nakon odluke BOJ-a. BOJ je u petak zadržao raspon svoje referentne stope između 0% i 0,1%, prema izjavi, kao što su ekonomisti uvelike očekivali.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *