Uz dodatne edukacije i treninge do jake profesionalne ličnosti

Dodajte komentar

Polaznice prve generacije programa razvoja liderki za pozicije ekonomskog odlučivanja „Women on Boards“ Marija Janković, Ivana Đurović i Radmila Ivanović ističu važnost interakcije s inspirativnim liderkama u okviru samog programa, naglašavajući da je povezivanje s uspješnim ženama ključno za njihov dalji profesionalni put.

Iako su zadovoljne iskustvom ovog programa, ističu da je sada važno i da budu prepoznate kao potencijalne kandidatkinje za pozicije ekonomskog odlučivanja. Ova podrška bi mogla biti ključna za unapređenje ženskog liderstva u ekonomiji i stvaranje prostora za veću inkluzivnost i raznolikost u odlučivanju na najvišim nivoima.

Dekanica Fakulteta za ekonomiju i biznis Univerziteta Mediteran Marija Janković ističe da joj je čast što je bila dio prve generacije „Women on Boards“ programa. Kroz nadogradnju znanja i izgradnju mreže kontakata, naglašava doprinos programa stvaranju liderki na nacionalnom nivou.

Marija Janković

“Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam polaznik prve generacije programa WoB. Ovaj program je pružio nadogradnju znanja, a posebno iz oblasti strateškog planiranja, strateškog upravaljanja, PR komunikacija i izgradnje ličnog brenda. Drago mi je takođe što sam upoznala žene liderke, koleginice, te ostvarila jednu dobru network komunikaciju, i čula sva značajna iskustva koja su podijelile sa nama tokom samog trajanja radionica”, kazala je Janković.

Riječi hvale imala je na račun predavača koji su, kako je rekla, bili profesionalni: “Posebno bih istakla predavanje gospodina Mira Smolovića, iz oblasti strateškog planiranja i strateškog upravljanja, i zahvalila bih se ovom prilikom Investiciono-razvojnom fondu, koji je prepoznao značaj osnaživanja žena, ekonomskog osnaživanja preduzetnica i stvaranja liderki i prenio jednu evropsku praksu na nacionalni nivo”.

Janković je doktor ekonomskih nauka, a školovanje je završila na Univerzitetu Crne Gore. Vanredni je profesor na Univerzitetu Mediteran, dekanica Fakulteta za ekonomiju i biznis i Prorektorka za medjunarodnu saradnju. Aktivan je član raznih radnih tijela, komisija, savjeta i odbora, pružajući stručno mišljenje i doprinoseći razvoju svoje struke.

Generalna menadžerka hotela Ramada Ivana Đurović, koja je dosadašnjim ostvarenim rezultatima i priznanjima potvrdila izuzetne vještine upravljanja zahtjevne kompanije, ne krije oduševljenje što je bila dio prve generacije programa “Women on Boards”. Đurović zavidnu karijeru godinama unazad gradi u hotelijerstvu. Dobitnica je nagrade Naj menadžerka u oblasti korporativnog upravljanja.

Ivana Đurović

“WoB program je sjajan, teme vrlo aktuelne za nas žene liderke i zaista istinski vjerujem da će biti izuzetno uspješan i u narednim godinama. Ženska poslovna mreža WoB predstavlja transformaciono iskustvo za mene. Interakcija s inspirativnim liderkama i razmjena znanja su od izuzetne vrijednosti”, kazala je Đurović.

Kaže kako su je lični brend i žensko liderstvo podstakli na dalja interesovanja o ovim temama: “Povezivanje s uspješnim ženama na programu je izuzetno važno. Kao primjer, jedna koleginica će mi pomoći u kreiranju profesionalnog LinkedIn profila. WoB iskustvo će me podstaći da aktivno učestvujem u radu odbora uspješnih crnogorskih kompanija, oblikujući moj dalji profesionalni put”, rekla je Đurović.

Napominje i da ključ promjena o kojima se toliko govori leži upravo u osnaživanju žena i njihovom snažnijem, vidljivijem i odlučnijem učešću na mjestima odlučivanja. “Žensko liderstvo nije samo slovo na papiru, to je način da se društvo mijenja, mogućnost da se kaže mladim ženama da mogu, da treba da se usude i budu preduzetnice, da budu na mjestima donošenja odluka. To jeste jedan snažan indikator da idemo naprijed”, poručila je.

Vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za budžetsku inspekciju, suzbijanje nepravilnosti i prevara u Ministarstvu finansija, Radmila Ivanović, svoje karijerne početke vezuje za resor u kojem je i sada, kao i za prvi tim internih revizora tadašnjeg Sektora za internu reviziju. Dugi niz godina radila je u stranim kompanijama, uglavnom na kontrolnim funkcijama, kao rukovodilac interne revizije, rukovodilac usklađenosti, sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma, sprječavanja prevara. Pored toga, nakon povratka u državnu upravu, obavljala je radne zadatke i u Finansijsko-obavještajnoj jedinici, tada Upravi za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma, a kasnije u Upravi policije.

Radmila Ivanović

Ivanović, koja je je pohađala i brojne, raznovrsne međunarodne i lokalne obuke, ističe važnost edukacije i treninga za stvaranje i razvoj jake profesionalne ličnosti. Navodi da je “Women on Boards” program ispunio njena očekivanja, a posebno naglašava dobru energiju učesnica programa, odličnu interakciju sa predavačima, te vrijednost uspostavljenih kontakata među učesnicama.

“Osjećam se izuzetno privilegovanom što sam jedna od žena koja je u prvoj generaciji izabrana. Vrijednost ovog programa nije isključivo ono što smo čule, saznale i naučile na obukama, već prije svega dragocjeni kontakti koje smo uspostavile jedne između drugih. Očekivanja će biti još više ispunjena ako nas žene, učesnice ovog programa, centri moći koji odlučuju u našoj državi budu prepoznali kao ozbiljne, kvalifikovane i prije svega nezavisne članice na pozicijama ekonomskog odlučivanja koje svojim znanjem i stručnošću mogu da doprinesu svojoj državi i privrednom i ekonomskom sistemu”, kazala je ona.

Program „Women on Borads“ po prvi put u Crnoj Gori okupio je žene, liderke koje su tokom šest modula od eminentnih stručnjaka imale priliku da uče o brendiranju, strateškom i finansijskom upravljanju, te liderstvu. Stečena znanja i vještine već sada su u prilici da koriste u svojim kompanijama, kao stručan i nepokolebljiv kadar.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *