Ruski sud naložio zapljenu sredstava JP Morgan Chase

Dodajte komentar

Ruski sud naložio je zapljenu sredstava JPMorgan Chase u iznosu od 439,5 miliona dolara nakon što je ruska državna banka VTB podnijela tužbu za „nadoknadu gubitaka“ od najveće američke banke. Sredstva su na računima koji su zamrznuti nakon uvođenje antiruskih sankcija zbog rata u Ukrajini.

Sud je naložio zaplenu svih sredstava na računima JPMorgana u Rusiji, ali ne i hartija od vrijednosti i ostalu imovinu, uključujući domen jpmorgan.ru. Odluka je objavljena u ruskom sudskom registru u srijedu, prenosi Financial Times.

VTB je podnio tužbu 17. aprila. Sutradan je JPMorgan Chase podneo tužbu protiv ruske banke u američkom sudu kako bi spriječio zapljenu, što se smatra kršenjem sporazuma između ove dvije banke o rješavanju sporova u Njujorku. JP Morgan je naveo da zakon ne dozvoljava da se banci VTB uplate sredstva sa zamrznutog računa, koja je ona potraživala.

Odluka ruskog suda ističe poteškoće s kojima se suočavaju američke banke poput JPMorgana u sprovođenju svojih obećanja da će zatvoriti svoje poslovanje u Rusiji nakon početka rata u Ukrajini u februaru 2022. godine.

Kada su JPMorgan i Goldman Sachs te godine najavili namjeru da zatvore svoje poslovanje u Rusiji, koje je činilo samo mali dio njihovih svjetskih operacija, stručnjaci su upozorili da bi bilo koji izlazak mogao potrajati više od godinu dana. Druge zapadne banke, uključujući Citigroup, italijansku UniCredit i austrijsku Raiffeisen Bank International, i dalje posluju u Rusiji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *