“Ryanair” otkazuje 300 letova

Dodajte komentar
Foto: Facebook Ryanair

Irska aviokompanija “Ryanair” najavila je danas otkazivanje preko 300 letova zbog predstojećih protesta kontrolora leta u Fracuskoj i pozvala Evropske komisiju da natjera Francusku da zaštiti avione koji prelijeću njenu teritoriju.

U saopštenju te kompanije se navodi da su letovi otkazani zbog “neuspjeha Francuske da zaštiti prelijetanje aviona” tokom štrajkova kontrolora leta i dodaje da “zakoni Francuske nepravedno štite domaće letove, što znači da su francuski letovi zaštićeni, ali da nefrancuski letovi bivaju otkazani”.

Kompanija je istakla da predsjednica EK Ursula fon der Lajen pet godina nije zaštitila ove prelete.

“Sloboda kretanja građana EU se krši ovim štrajkovima kontrolora leta i pozivamo sve putnike da se pridruže našoj kampanji tako što će potpisati peticiju ‘Zaštitite prelete: Zadržite nebo EU otvorenim’ koju je već potpisalo preko 2,1 miliona putnika Evrope”, piše u saopštenju.

Tom peticijom EK se poziva da zakonski zaštiti prelijetanja iznad francuske tokom štrajkova kontrolora leta, da dozvoli evropskim kontrolorima da rade u Francuskoj dok su u toku štrajkovi njihovih francuskih kolega i da naredi francuskim sindikatima da se moraju uključiti u obavezujuću arbitražu prije nego što proglase štrajk.

Kako navodi aviokompanija, uvođenjem ovih mjera, EK bi eliminisala 90 odsto svih otkazivanja letova koje uzrokuju štrajkovi u Francuskoj.

Izvršni direktor “Ryanair” Majkl Oliri je izjavio da “francuski kontrolori leta imaju slobodu da štrajkuju”, ali da je zato potrebno da se otkazuju francuski letovi, a “ne letovi koji kreću iz Irske i idu u Italiju ili letovi iz Njemačke u Španiju”.

“U junu ćemo imati evropske izbore, ohrabrujemo sve da glasaju na tim izborima i traže od svojih poslanika u Evropskom parlamentu i od Evropske komisije da zaštite ove prelete”, piše u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *