Veliko interesovanje za Program za unapređenje konkurentnosti privrede

Dodajte komentar

Ministarstvo ekonomskog razvoja organizuje info dane širom Crne Gore kako bi privrednicima pružilo detaljne informacije o Programu za unapređenje konkurentnosti privrede, za koji već vlada veliko interesovanje.

To je saopšteno na prvom info danu povodom predstavljanja Programa u Podgorici, čija je vrijednost tri miliona eura, a koji obuhvata četiri programske linije finansijske i nefinansijske podrške namijenjene domaćim mikro, malim i srednjim privrednim društvima i preduzetnicima.

V.d. generalne direktorice Direktorata za unapređenje konkurentnosti privrede u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Anđela Gajević, kazala je da su info dani izuzetna prilika za privrednike da se na licu mjesta upoznaju sa uslovima i načinom apliciranja za izabranu programsku liniju.

„Cijeli tim Ministarstva ekonomskog razvoja je na raspolaganju da pruži relevatne i tačne informacije kako bi privrednicima olakšali način apliciranja, a ujedno otklonili sve nejasnoće koje imaju u vezi sa prijavom. Poziv je namijenjen mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, a otvoren je do 31. maja. Za poziv vlada izuzetno veliko interesovanje i za nepuna dva dana od objave Javnog poziva pristigao je veliki broj prijava“, navela je Gajević.

Pojasnila je da su prvi put prošle godine, u cilju što veće transparetnosti i inkluzivnosti cjelokupnog procesa, prije kreiranja Programa raspisali Javne konsultacije za svu zainteresovanu javnost, uključujući biznis i akademsku zajednicu, kao i stručnu javnost.

„Cilj nam je bio da čujemo sugestije i komentare od strane zainteresovane javnosti prije otpočinjanja izrade samog Programa, kako bi isti bio u funkciji zadovoljenja stvarnih potreba privrede“, navela je Gajević.

Prema njenim riječima, u Ministarstvu ekonomskog razvoja su, prilikom kreiranja ovogodišnjeg Programa, uzeli u razmatranje i rezultate eksterne evaluacije Programa iz prošle godine i uvrstili opravdane sugestije u ovogodišnji program u cilju njegovog unapređenja.

„Fokus ovogodišnjeg programa stavili smo na unapređenje proizvodnog sektora, proizvodnih kapaciteta, i stvaranje proizvoda koji će svojom dodatnom vrijednošću biti konkurentni kako na domaćem tako i na ino tržištu. Cilj nam je da privredu polako spremamo za transformaciji ka digitalnom i zelenom poslovanju“, rekla je Gajević.

Ukazala je da nije izostala ni podrška koja je usmjerena na ekonomsko osnaživanje žena i mladih, za koje su opredijeljeni posebni podsticajni mehanizmi, kao i podrška namjenjena digitalizaciji.

„Takođe smo vodili računa i o regionalnoj komponenti i podsticaju za privrednike i preduzeća koja dolaze iz manje razvijenih opština, sa Indeksom razvijenosti ispod 100 odsto“, kazala je Gajević.

Govoreći o proceduri apliciranja, Gajević je istakla da je ona krajnje jednostavna.

„Cjelokupan sistem je digitalizovan, od momenta podnošenja aplikacije, do momenta podnošenja dokaza za refundaciju sredstava“, navela je Gajević.

Ukazala je da je vrijednost ovog programa tri miliona eura, od čega je dva miliona eura opredijeljeno za programsku liniju za unapređenje proizvodnih kapaciteta.

Gajević je najavila da će info dan o Programu za unapređenje konkurentnosti privrede sjutra biti održan u Baru, u četvrtak je planiran u Nikšiću i Tivtu, a u petak u Bijelom Polju.

„Sve informacije o proceduri i načinu apliciranja privrednicima su dostupne na sajtu Ministarstva ekonomskog razvoja i na biznis portalu biznis.gov.me“, zaključila je Gajević.

tekst, foto: Pr centar

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *