Indeksi na Wall Streetu porasli: Oporavak nakon teške nedjelje

Dodajte komentar

Američki indeksi su porasli u ponedjeljak, oporavivši se nakon teške nedjelje, kako su se dionice tehnoloških kompanija oporavljale, a napetosti na Bliskom istoku smanjivale. Trgovci su takođe očekivali objavu velikih zarada.

Dow Jones Industrial Average je porastao za 340 poena ili 1%. S&P 500 je porastao 1,2%, dok je Nasdaq Composite porastao za 1,4%. I S&P 500 i Nasdaq prekinuli su šestodnevni niz gubitaka.

Omiljeni proizvođač čipova  Nvidia je porasla za 4%, oporavljajući se od skoro 14% rasprodaje i svoje najgore sedmice od septembra 2022. Arm Holdings je takođe ojačao više od 6% u ponedjeljak.

Cijene sirove nafte u SAD pale su za više od 1 odsto nakon što je Iran rekao da neće eskalirati sukob s Izraelom. Investitori su bili zabrinuti da bi više cijene nafte mogle povećati inflaciju, što bi dovelo do toga da Federalne rezerve odustanu od smanjenja stopa.

„Vjerovatno postoje dvije dinamike koje stoje iza boljeg tona na globalnim tržištima dionica… pada cijena zlata i nafte i stabilnog (umjesto rasta) dolara“, rekao je Thierry Wizman, globalni strateg za valute i stope u Macquarieju. zabrinutost zbog širenja regionalnog rata na Bliskom istoku je izblijedila. Udaljavanje od šireg požara i povratak na rat u sjeni vjerovatno je razlog zašto su prinosi američkih obveznica danas veći.

Velika zarada i podaci dolaze. Kompanije, uključujući Teslu, Meta Platforms, American Airlines, Microsoft i Alphabet, treba da izvještavaju ove sedmice.

Kasnije ove sedmice postoje neke potencijalno veće vijesti, s BDP-om u četvrtak, a ključnim očitanjem inflacije u petak, kada Ministarstvo trgovine objavi podatke o Indeksu cijena lične potrošnje za mart. PCE deflator je preferirana mjera inflacije Fed-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *