Cijene nafte porasle, dolar blago ojačao

Dodajte komentar

Na valutnim tržištima vrijednost dolara je prema korpi valuta blago porasla. Indeks dolara, koji pokazuje vrijednost američke valute u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 106,09 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 106,03 boda. Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 154,70 na 154,75 jena.

Kako se tečaj dolara kreće na najvišim razinama u 34 godine, japanske vlasti prijete intervencijom kako bi spriječile dalje slabljenje jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0655 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0665 dolara.

Cijene nafte su,  pak, porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,51 odsto, na 87,45 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,54 odsto, na 82,35 dolara.

Azijske berze prate rast Wall Streeta

Na azijskim berzama su cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, dok ulagači čekaju nove kvartalne poslovne rezultate velikih kompanija i nove makroekonomske pokazatelje. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u plusu 0,5 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,5 odsto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,2 i 1,6 posto. U Šangaju su, pak, pale 0,4 odsto.

Rast azijskih berzi drugi dan zaredom zahvaljuje se smirivanju napetosti na Bliskom istoku, između Izraela i Irana.

 

TAGOVI: , , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *