Miško Rađenović, predsjednik Izvršnog odbora NTO: Prostorni planovi ne idu naruku razvoju turizma u Crnoj Gori

Dodajte komentar

Crna Gora ima potrebu za donošenjem strategijskih i urbanističkih planova koji će se prilagođavati savremenim i dolazećim trendovima u turizmu kazao je za Pobjedu predsjednik Izvršnog odbora Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Miško Rađenović, ističući pozitivna iskustva Hrvatske u ruralnom turizmu.

On je, nakon posjete konferenciji na međunarodnom kongresu o ruralnom turizmu u Splitu, koji je okupio 300 turističkih stručnjaka iz 28 zemalja, istakao da Crna Gora može da primijeni mnoga iskustva od naših susjeda.

Rađenović predlaže i inicijative koje bi trebalo da preduzme NTO CG, ali ističe nedostatak finansijskih sredstava kao glavnu prepreku njihovom sprovođenju.

Navodi da bi nedostatak budžeta mogao dovesti do zaostajanja za konkurencijom u regionu i šire.

– Siguran sam da će proći određeni niz godina da Crna Gora nađe svoj pravi put i u ruralnom dijelu i u svim ostalim oblicima turizma. Da se strategijski opredijeli, napravi dobre prostorne planove, ponavljam, koji će se poštovati, ali ujedno i biti podložni promjenama koje nalažu savremeni i nadolazeći trendovi u turizmu kazao je Rađenović, dodajući da su iskustva sa konferencije u Splitu pozitivna.

– Hrvatska se ozbiljno posvetila razvoju ruralnog turizma. Razvoj je planski, osmišljen strategijski i ciljano se razvija. Paralelno se razvija i gastronomija kao nezaobilazan segment razvoja ruralnog turizma. Hrvatska je uvela ne-
koliko svjetski poznatih brendova za ocjenjivanje stanja gastronomije. Gastronomski vodiči (Michelin, Gault Millau, 50 best itd) svjedoče o tome da se iz godine u godinu podiže kvalitet gastronomije i u ruralnom i u svim drugim djelovima Hrvatske. Takođe, uvedeni su u skoro svim zemljama regiona istakao je Rađenović.

Napominje da je ključno to što su, u segmentu razvoja ruralnog turizma, prije 15 godina, u njihovoj najrazvijenoj regiji Istri zabranili gradnju ili neplaniranu ekspanziju gradnje po svim nivoima i dali šansu planskom razvoju turizma.

– To se polako prelilo i na ostatak Hrvatske kao i na otoke ostrva koji svakim danom bilježe sve uspješnije rezultate. Takođe je svakim danom izražen problem sezonalnosti koji kroz ruralni dio prelazi u cjelogodišnji turizam, čemu treba da teži i Crna Gora, o čemu sam više puta govorio kazao je Rađenović.

Ono što treba apostrofirati jeste da je Hrvatska kao država shvatila da joj je turizam glavno strateško opredjeljenje i kao takva se stavila u potpunosti u službu razvoja turizma i podredila sve planove tome cilju.

– Nasuprot Crne Gore koja još uvijek planove pravi u potpunoj koliziji sa turizmom, često površne, neosmišljene, nezavršene, nejasne, planove koji se i kao takvi ne sprovode nego ostaju samo slovo na papiru, napominjem u potpunoj koliziji urbanističkih i turističkih ciljeva.

Najbolji primjer za to je i trenutno stanje Prostornog plana Crne Gore. Uz obavezni “stručni nadzor raznih “stručnjaka” iz inostranstva koji sve rade, ali nikako da se konkretno izjasne u onome što im je struka. U konkretnom slučaju se radi opet o turizmu u sadašnjosti i budućnosti ističe Rađenović, dodajući da on i drugi zaposleni u NTO imaju odlične ideje, međutim za sprovođenje tih ideja su potrebna i određena finansijska sredstva što u ovom slučaju NTO nema i to im pravi velike probleme.

Sve to utiče i na cijelu (direktno) turističku privredi, a (indirektno) i na široki spektar privrednih grana koje su u dodiru sa turizmom. Nadam se da će se ta situacija promijeniti i da će NTO dobiti budžet kao i sve ostale razvijene turističke zemlje počev od Hrvatske, pa nadalje jer u protivnom ćemo početi da “kaskamo” i za užom (zemlje regiona) i širom konkurencijom smatra Rađenović.

Opširnije u današnjoj Pobjedi

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *