Bitcoin mreža dovršila četvrti halving (prepolovljavanje). Što slijedi?

Dodajte komentar

Bitcoin mreža je u petak naveče dovršila svoje četvrto “prepolovljavanje” (halving), smanjujući nagrade koje zarađuju rudari na 3.125 bitkoina do 6.25.
Cijena bitcoina je nestabilna uoči događaja i pala je oko 4% ove sedmice na oko 64.100 dolara, prema Coin Metricsu.

Mehanički, samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno uticati na cijenu bitkoine, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima, na osnovu učinka kriptovalute nakon prethodnih prepolovljenja. Nakon prepolovljenja 2012., 2016. i 2020., cijena bitcoina je porasla oko 93x, 30x odnosno 8x, od cijene dana prepolovljenja do vrha ciklusa.

Međutim, događaj je veliki test za rudarske kompanije.

“Uz sve ostalo jednako, prepolovljenje će prepoloviti prihode industrije, potaknuti talas konsolidacije i zatvaranja poslovanja, dok će (nadajmo se) racionalizirati hashrate mreže i kapitalne troškove industrije, što je u konačnici dobro za preostale operatere”, rekao je analitičar JPMorgana Reginald Smith u nedavnoj bilješci ulagačima.

Rudarske dionice bile su nestabilne u danima koji su prethodili događaju. Mnogi su u padu za dvozcifrenu brojku tiokom godine, nakon što su se 2023. povećali između oko 300% i 600%. Riot Platforms, na primjer, pao je za oko 41% u 2024. do zatvaranja u petak, ali je porastao za 356% u 2023.

“Tržište je dosad vidjelo dionice rudara bitcoina kao puke proxyje BTC-a, u nedostatku bitcoin ETF-ova”, rekao je Bernsteinov analitičar Gautam Chhugani. “[Prepolovljavanje] dodatno bi razlikovalo dobitnike niske cijene, velike konsolidacije u odnosu na ostale manje rudare koji bi mogli biti u nepovoljnijem položaju nakon prepolovljavanja.”

Ipak, špekulanti još uvijek mogu trgovati tim događajem. Još jedan analitičar JPMorgana, Nikolaos Panigirtzoglou, rekao je u četvrtak da očekuje kratkoročne cijene bitkoina nakon prepolovljenja, navodeći uvslove prekupljenosti i cijene koje su uvijek iznad usporedbe kriptovalute sa zlatom kada se prilagode volatilnosti. Također je ukazao na prigušeno finansiranje kripto projekata rizičnim kapitalom.

Sličnog stava su i analitičari Deutsche Bank.

“Tržište je već djelimično procijenilo cijenu [prepolovljenja] Bitcoina i ne očekujemo da će cijene značajnog porasta nakon događaja prepolovljenja”, izjavila je Marion Laboure iz kompanije u Bilješci, dodajući da se “naveliko očekivalo unaprijed zbog prirode Bitcoin algoritma”.

Izvor: seebiz

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *