IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku

Dodajte komentar

Međunarodni monetarni i finansijski odbor Međunarodnog monetarnog fonda (IMFC) juče nije postigao konsenzus o tradicionalnoj zajedničkoj poruci ili saopštenju nakon sastanka na kraju proljećnih sastanaka MMF-a i Svjetske banke, već se ograničio na izjavu predsjedavajućeg, koji je opisao stanje u svjetskoj privredi.

Države članice MMF-a nijesu se mogle složiti oko izjave o ratu u Ukrajini i Gazi, zbog čega je ocjena makroekonomske situacije globalne ekonomije pala na ministra finansija Saudijske Arabije Mohammeda al-Jadaana, koji trenutno predsjedava IMFC-om.

“Članovi IMFC-a raspravljali su o makroekonomskom i finansijskom učinku ratova i sukoba, uključujući rat u Ukrajini, humanitarnu krizu u Gazi i ometanje plovidbe Crvenim morem. Napominjući da IMFC nije forum za rješavanje geopolitičkih i sigurnosnih pitanja, članovi IMFC-a su priznali da ovi događaji imaju značajan uticaj na globalno gospodarstvo. Današnje doba ne bi trebalo biti doba ratova i sukoba”, rekao je al-Jadan.

Na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio razgovore u okviru IMFC-a, ministar je rekao da geopolitička fragmentacija svjetske privrede uopšteno ima negativne učinke, ali neke zemlje profitiraju od diverzifikacije lanaca  snabdijevanja, što je dio tog trenda.

Izvršna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva rekla je da su ovogodišnji proljećni sastanci ministara finansija i guvernera banaka zemalja članica MMF-a i Svjetske banke bili usmjereni na jačanje otpornosti globalne privrede.

“Želimo svijet sa snažnijim rastom i višim životnim standardom. Vijeće koje će biti otpornije na šokove koji će se nastaviti događati”, rekla je, pozivajući zemlje da dovrše posao kontrole inflacije, dok u isto vrijeme nastavljaju postavljati finansijske rezerve koje su presušile zbog koronavirus pandemija.

U saopštenju ministra financija Saudijske Arabije, između ostalog, stoji da kriza jenjava, privredna aktivnost je otpornija od očekivanog, iako ne jednako u svim zemljama ili regijama.

“Srednjoročni izgledi za rast ostaju slabi, s ratovima i sukobima koji dodatno opterećuju globalnu privredu. Izgledi su sada uopšteno govoreći uravnoteženi, ali rizici ostaju”, najavio je, spominjući inflaciju, kamatne stope, cijene nekretnina, finansijsku stabilnost, fiskalne mjere i geopolitičke krize.

Izvor: seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *