Dolar je ojačao petu sedmicu zaredom

Dodajte komentar

Na deviznim tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta porasla je i prošle sedmice, peti put zaredom, jer je sve jasnije da će kamatne stope američke centralne banke ostati povišene duže od očekivano.

Indeks dolara, koji pokazuje vrijednost SAD u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošle sedmice za 0,1 odsto, na 106,12 poena, te je u jednom trenutku dostigao najviši nivo u posljednjih pet mjeseci.

Istovremeno je vrijednost dolara prema evropskoj valuti skliznula za 0,1 odsto, pa je cijena eura porasla na 1,0655 dolara.

Međutim, dolar je ojačao prema japanskoj valuti, za 0,9 odsto, pa je njegov kurs dostigao 154,65 jena i kreće se oko najvišeg nivoa u poslednje 34 godine.

Do jačanja dolara došlo je zbog procjena da američka centralna banka neće krenuti u snižavanje kamatnih stopa čim se očekivalo jer su privreda i tržište rada i dalje jaki, dok je inflacija povišena.

Pauel: Nije postignut napredak u smanjenju inflacije

Predsjednik Fed-a Jerome Powell izjavio je prošle sedmice da ove godine do sada nije postignut napredak u snižavanju inflacije i da bi monetarna politika mogla ostati restriktivna na duži period. Stoga, tržište novca sada procjenjuje da postoji samo 15 posto šanse za smanjenje stope Fed-a u junu, a oko 42 posto u julu.

Vrijednost dolara u odnosu na korpu valuta je sredinom sedmice dostigla najviši nivo u posljednjih pet mjeseci, i zbog toga što se dolar smatra sigurnijim utočištem za kapital u neizvjesnim vremenima, a investitori su bili zabrinuti zbog porasta tenzija na Bliskom istoku , između Izraela i Irana.

Veliko slabljenje jena

Kao rezultat toga, kurs dolara prema japanskoj valuti je prošle sedmice dostigao novi 34-godišnji maksimum, iako su japanske vlasti sedmicama upozoravale da bi mogle intervenisati na tržištu kako bi spriječile dalje slabljenje jena.

S druge strane, dolar je blago oslabio u odnosu na euro. Tako se evropska valuta stabilizovala, nakon što je njen kurs pre nedelju dana naglo pao jer će, po svemu sudeći, Evropska centralna banka početi da smanjuje kamatne stope prije Fed-a, s obzirom da se inflacija u evrozoni kreće na nižim nivoima, dok neke ekonomije tog bloka u recesiji.

Tržište procjenjuje da bi proces labavljenja monetarne politike ECB-a mogao početi u junu.

Izvor: index.hr

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *