EBRD razmatra kreditiranje ŽPCG sa 30 miliona eura

Dodajte komentar

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) na svom sajtu je navela da razmatra davanje tzv. senior kredita u iznosu do 30 miliona eura (31,9 miliona dolara) Željezničkom prevozu Crne Gore (ŽPCG).

Sredstva bi bila iskorišćena za finansiranje kupovine elektromotornih kompleta sa 4 vagona (EMU) koji će se koristiti za rad širom željezničke mreže Crne Gore.

Novi vozni park će zamijeniti stare, energetski neefikasne lokomotivne vozne garniture koje su trenutno u funkciji, navodi EBRD u dokumentu sažetka projekta.

Investicija EBRD-a je u fazi istraživanja i čeka na odobrenje 26. juna.
Projekat će takođe doprinijeti smanjenju CO2 za 53% u periodu evaluacije od 2026. do 2037. godine.

Crnogorska vlada je u februaru saopštila da je ovlastila ministarstvo saobraćaja da preduzme sve neophodne mjere kako bi se omogućilo spajanje državnog preduzeća za održavanje željezničkih vozila – Održavanje željezničkih voznih Sredstava (OZVS) i ZPCG, s ciljem da se spasi od bankrota. Vlada je tada dodala da će izdvojiti do 1,7 miliona eura tekućih budžetskih rezervi za prikupljanje kapitala dvije kompanije i plaćanje troškova vezanih za planirano spajanje.

Željeznički prevoz je u većinskom državnom vlasništvu i jedini je prevoznik putničkih vozova u Crnoj Gori. Država posjeduje 90,79 posto dionica kompanije, dok je ostatak u vlasništvu individualnih investitora (4,58 posto), investicionih fondova (4,55 posto) i drugih (0,08 posto).

Više informacija o statusu ovog kredita je na sajtu EBRD:

https://www.ebrd.com/work-with-us/project-finance/project-summary-documents.html?filterCountry=Montenegro

*Senior kredit je kredit sa pravom prvenstva u naplati, i u slučaju da dođe do problema sa vraćanjem zajma, nosilac senior zajma ima pravo da prvi naplati svoja potraživanja iz sredstava ili imovine zajmoprimca. Ovo pravo obično dolazi uz niže kamatne stope i manjeg rizika za zajmodavca, jer je njegova pozicija u hijerarhiji obaveza prioritizovana.

U ovom slučaju, EBRD razmatra pružanje senior kredita željezničkoj kompaniji, što znači da bi im dala zajam koji ima prioritet u naplati nad eventualnim drugim finansijskim obavezama kompanije.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *