Radović: Bankarski sektor najstabilniji i najotporniji dio crnogorske ekonomije

Dodajte komentar

Bankarski sektor predstavlja najstabilniji i najoptorniji dio crnogorske ekonomije i karakterišu ga pozitivni trendovi svih ključnih pokazatelja, poručila je guvernerka Centralne banke Crne Gore Irena Radović, koja sa ministrom finansija Novicom Vukovićem predvodi delegaciju Crne Gore koja učestvuje na Proljećnim sastancima Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke u Vašingtonu, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Tokom Proljećnih sastanaka crnogorska delegacija se susrela sa visokim zvaničnicima Svjetske banke – Antonelom Basani, potpredsjednicom za Evropu i Centralnu Aziju Eugenom Rugenatom, izvršnim direktorom i Kristoferom Šeldonom, šefom Kancelarije za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, stoji u saopštenju.

Kako se navodi, ministar Vuković kazao je da je prioritet Vlade unapređenje ekonomskih politika koje imaju za cilj poboljšanje životnog standarda građana Crne Gore, uz dinamičan infrastrukturni razvoj i sprovođenje širokog spektra reformskih mjera i zakona. U tom kontekstu, ministar Vuković izrazio je zadovoljstvo zbog budućeg potpisivanja Partnerskog okvira saradnje između Crne Gore i Svjetske Banke, kojim su definisani najznačajniji razvojni projekti Crne Gore.

Guvernerka Radović se zahvalila na kontinuiranoj podršci koju Svjetska banka pruža CBCG, a posebno na implementaciji projekta „Modernizacija platnih sistema Zapadnog Balkana“, koji ima za cilj da Crnu Goru i ostale zemlje regiona podrži u njihovim nastojanjima da postanu dio jedinstvenog područja plaćanja u eurima (SEPA), ističe se u saopštenju Ministarstva finansija. „Uz vašu podršku, CBCG intenzivno radi na dva polja – usaglašavanju regulatornog okvira sa EU direktivama i modernizaciji platnih sistema, kako bismo što prije ispunili uslove za priključenje SEPA“, kazala je guvernerka Radović.

Potpredsjednica Basani je, kako se navodi, izrazila spremnost Svjetske banke da nastavi da podržava Crnu Goru u ovom procesu. Predstavnici Svjetske banke i CBCG su se saglasili da buduća saradnja ove dvije institucije treba da bude usmjerena i na projekte ozelenjavanja finansijskog sektora i upravljanja klimatskim promjenama.

U saopštenju se navodi i da se ministar finansija sa timom u Vašingtonu susreo i sa Akihikom Nišijom, potpredsjednikom za razvojno finansiranje i IDA fondove (IDA-Međunarodna asocijacija za razvoj) koji je istakao zadovoljstvo povodom članstva i statusa donatora Crne Gore u najvećem globalnom fondu koji djeluje sa ciljem smanjenja siromaštva kroz obezbjeđivanje kredita sa niskim kamatama i grantova za programe koji podstiču ekonomski rast, smanjuju nejednakosti i poboljšavaju uslove života ljudi. Naime, Crna Gora izvršila je uplatu prve, od ukupno 3 rate donacije ovom međunarodnom udruženju, u iznosu od 330 hiljada američkih dolara. Na sastanku je dogovoreno i da naša država imenuje stalnog predstavnika u IDA, čime će se značajno ojačati pratnerstvo.

Crnogorska delegacija prisustvovala je i sastanku Belgijsko-holandske konstituence, kojim je predsjedavao ministar finansija Holandije SStiven van Vejenberg. Sa ovog sastanka je poručeno da se globalna ekonomija suočava sa izazovima vezanim za inflaciju, visoke nivoe duga, nejednakost, geopolitičke tenzije i klimatske promjene. U cilju prevazilaženja ovih izazova i poboljšanja izgleda za dugoročni rast i produktivnost, potrebni su dodatni napori u vidu odlučnijeg sprovođenja strukturnih reformi i povećanog ulaganja u (digitalnu) infrastrukturu i istraživanje i razvoj, zaključeno je na sastanku Konstituence, zaključuje se u saopštenju.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *