ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji

Dodajte komentar

Evropska centralna banka spremna je da naredi italijanskom UniCreditu da prekine poslovanje sa Rusijom, rekli su dvojica ljudi upoznatih sa razgovorima, dok regulator vrši pritisak na nju da prekine evropske finansijske veze sa Moskvom.
Zahtjevi prema drugoj po veličini evropskoj banci u Rusiji bili bi slični onima koje ECB traži od austrijske Raiffeisen Bank International (RBI), najveće zapadne banke aktivne u zemlji, rekli su Reutersu, tražeći anonimnost jer je stvar povjerljiva.

ECB i UniCredit odbili su komentarisati. IRB je u četvrtak saopštio da će ECB od nje tražiti da smanji kreditiranje Rusiji, kao i da izvrši plaćanja na vrijeme.

Nakon višemjesečnih diskusija, ECB je spremna poslati UniCreditu pravno obavezujuću naredbu, rekli su izvori, u značajnom porastu pritiska za obustavom operacija u Rusiji. Ovo je pretposljednji korak prije nego što ECB može izreći kazne, kao što su novčane kazne.

Zvanično upozorenje ECB-a UniCreditu ponudilo bi drugoj najvećoj italijanskoj banci posljednju priliku da spriječi takvu prinudnu akciju supervizora koja bi mogla dovesti do sankcija, rekla je druga osoba upoznata sa situacijom.

Dvije godine nakon sveopšte ruske invazije na Ukrajinu, evropski regulatori pojačavaju pritisak na svoje zajmodavce jer sukob ne pokazuje znake jenjavanja.

Zapadne zemlje pooštravaju sankcije Rusiji, a Grupa sedam industrijskih demokratija sada proučava načine kako iskoristiti zamrznutu rusku državnu imovinu za pomoć financiranju Ukrajine.

Ipak, dvije velike regionalne banke, RBI i UniCredit, nastavljaju poslovati u Rusiji, privlačeći pažnju.

Izvor: seebiz

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *