Pablo Eskobar neće biti brend u EU

Dodajte komentar

Vrhovni sud Evropske unije odlučio je da ime preminulog kolumbijskog narko-bosa Pabla Eskobara ne može da bude registrovano u EU kao zaštitni znak.

Odluka je donijeta nakon što je kompanija Escobar Inc, koju je njegov brat osnovao u Portoriku (SAD) podnijela zahtev 2021. godine Evropskom zavodu za intelektualnu svojinu (EUIPO) za registraciju imena Pabla Eskobara kao zaštitnog znaka za robu i usluge u EU.

EUIPO je odbio zahjtev jer je smatrao da je znak suprotan “prihvaćenim moralnim principima”, prenosi Biznis.rs.

U srijedu je Opšti sud potvrdio tu odluku, navodeći da bi zaštitni znak bio povezan “sa trgovinom drogom i narko-terorizmom i sa zločinima i patnjom koji proizlaze iz toga“. Na sudsku odluku može se uložiti žalba.

Sud je naveo da je EUIPO ispravno zaključio da bi se ime Pabla Eskobara povezivalo sa trgovinom drogom i narko-terorizmom, kao i sa patnjama koje iz toga proizilaze, a ne sa njegovim eventualnim dobrim djelima u korist siromašnih u Kolumbiji.

Takođe, u odluci je navedeno da osnovno pravo Pabla Eskobara na pretpostavku nevinosti nije prekršeno, iako nikada nije bio krivično osuđen, on se u Španiji i širom sveta doživljava kao simbol organizovanog kriminala odgovornog za mnogo zločina.

Eskobara je policija ubila 1993. godine u Medeljinu kada je imao 44 godine.

Pored ostalih teških zločina, Eskobar je bio osumnjičen za rušenje putničkog aviona kompanije Avianca 1989. godine. Avion je eksplodirao u letu, a stradalo je svih 107 osoba koje su se nalazile u njemu. Eskobarov politički protivnik koji je trebalo da bude u avionu zakasnio je na let i preživio. Tom prilikom stradala su dvojica američkih državljana, nakon čega su se SAD direktno umiješale u progon Eskobara.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *