EBRD prošlu godinu zaključila sa 2,1 milijarde eura profita

Dodajte komentar

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je da je u 2023. poslovala s dobiti zahvaljujući rastu kamatnih stopa i dobrim rezultatima na berzi. EBRD je prošlu godinu zaključila s dobiti od 2,1 milijardu eura, navodi se u izvještaju objavljenom u srijedu.

Banka je 2022. godine zabilježila gubitak od 1,1 milijardu eura, prvenstveno zbog gubitka vlasničkog interesa u Rusiji i Bjelorusiji, kako je prošle godine u januaru objasnila predsjednica Odile Renaud-Basso.

Pozitivan rezultat prošle godine odražava dobit od ulaganja u akcijski kapital u iznosu od milijardu eura. U 2022. godini banka je na toj stavci zabilježila gubitak od 1,1 milijardu eura.

Berze su prošle godine uglavnom bile profitabilne, ističe se u saopštenju banke.

Pozitivan rezultat je potkrijepljen i rastom kamatnih stopa, koji je u prošloj godini donio pet puta veći prinos na sredstva finansirana članskim kapitalom, od 500 miliona eura, navodi se u saopštenju.

Na kraju 2023. EBRD-ova kapitalna osnovica iznosila je 22,3 milijarde eura i bila je veća za tri milijarde eura nego u 2022. godini, stoji u priopćenju. EBRD-ovi guverneri lani su odobrili povećanje uplaćenog kapitala za četiri milijarde eura, povećavši bančinu kapitalnu bazu na 34 milijarde eura, u nastojanju da održe potporu Ukrajini.

EBRD je u januaru objavila da je 2023. godine, kao i rekordne 2022. godine, uložila 13,1 milijardu eura u zemlje članice.

Izvor. Seebiz.eu

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *