Godišnja inflacija u martu 5,5 odsto

Dodajte komentar

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u martu 2024. godine u odnosu na februar 2024. godine u prosjeku su više za 0,5%. Potrošačke cijene u martu 2024. u odnosu na isti mjesec prethodne godine, u prosjeku su više za 5,5%, pokazuju podaci Monstata objavljeni danas.

Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama: telefonske i telefaks usluge; odjeća; gorivo i mazivo za motorna vozila; meso; povrće; održavanje i popravka vozila; usluge u kulturi; kratkotrajna dobra za rutinsko održavanje domaćinstva.

Potrošačke cijene u periodu januar-mart 2024. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su više za 4,7%.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u martu 2024. godine u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen je rast u grupama: Komunikacije (4,4%); Rekreacija i kultura (1,1%); Odjeća i obuća (1,0%); Prevoz (1,0%); Namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana (0,5%); Ostala dobra i usluge (0,5%); Hrana i bezalkoholna pića (0,2%); Alkoholna pića i duvan (0,2%); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (0,1%), dok je pad cijena zabilježen u grupama: Restorani i hoteli (-0,6%).

Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *