Do 1. maja plaže djelimično spremne, cijene više 20 do 30%

Dodajte komentar
Foto: FB Opština Budva

Plaže na crnogorskom primorju do 1. maja biće djelimično spremne, kazao je predstavnik Udruženja zakupaca plaža Petar Delić. Očekuje da u punom kapacitetu budu krajem maja ili početkom juna. Do kašnjenja je, kaže Delić, došlo zbog nejasnoća da li će biti novih tendera za zakupce ili ne. Za ovu sezonu kako je naveo, zakupci su bili prinuđeni da uvećaju cijene za 20 do 30%.

“Do 1. maja plaže ne mogu biti u punom kapacitetu. Mogu biti djelimično spremne. Neke kolege i ja smo krenuli početkom ovog mjeseca da se spremamo. Bilo je neizvjesno hoće ili neće biti tendera i nijesmo imali kontakt sa radnom snagom. Da se jedno kupalište stavi u funkciju 100% treba 90 do 100 dana ili 70 do 100 dana zavisi od površine plaže. Najteže je to što nema radne snage. Djelimično će biti spremne a očekujem da ćemo krajem maja ili početkom juna biti u punom kapacitetu”, kazao je Delić u emsiji Link na Radiju Crne Gore.

Ako se promijene uslovi tendera za zakupce plaža kako je najavljeno, Delić smatra da onda treba vrednovati ono što su dosadašnji zakupci uložili.

“Mi smo tu 25 godina i uložili smo u infrastrukturu, objekte, mobilijar itd. Mi smo to radili 25 godina. Mislim da treba da imamo procjenu investicije od strane nadležnog organa. Sjutra može da se raspiše tender a da mi budemo ispoštovani da budemo nadoknađeni”, kazao je Delić uz napomenu da je to njegovo lično razmišljanje.

On je naveo da zakupci nijesu imali uvid u cjenovnik za sljedeću godinu. Očekuje da se nakon sezone nađe rješenje koje će biti prihvatljivo i zakupcima i državi i Morskom dobru.

“Mi smo već prinuđeni da uvećavamo cijene zbog nedostatka radne snage, zbog investicija, materijala, čije su cijene uvećane 20% do 30%, da svoje cijene povećamo za toliko. Ako budemo imali namete i sa druge strane moraćemo dodatno da uvećamo cijene. Plašim se da ne dođemo u situaciju da na Velikoj plaži ne možemo da imamo posjetu kao do sada”, kazao je Delić u Linku.

On smatra da cijene zakupa plaža mogu da se koriguju minimalno.

“JP Morsko dobro ima svoju poslovnu politiku i smatra da cijene zakupa plaža treba da se uvećaju. Mi smatramo da cijene mogu da se koriguju minimalno u zavisnosti od kupališta. Nama nije cilj da plaćamo više, zatim da uvećavamo cijene usluga a da na kraju sve to plaća gost. Mi smo tu zbog gostiju”, kazao je Delić.

Zakupci se kaže, plaše da neće biti konkurentni ostalim tržištima u regionu.

“Na primjer Albanija je konkurentna sa cijenama. Ako nastavimo da uvećamo cijene onda će plažni mobilijar sa sadašnjih 10 do 12 eura koštati 15, 20, 25, 30 ali smatram da to nije cilj”, kazao je Delić.

Izvor: RTCG

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *