Završetak serije radionica “Kapital” među učenicima iz 13 podgoričkih škola

Dodajte komentar
Komisija za tržište kapitala Crne Gore je tokom prethodne tri nedjelje realizovala 22 radionice Kapital za učenike 5, 6 i 7 razreda 13 osnovnih škola sa teritorije Podgorice.

Ukupno 243 učenika su imali priliku da se kroz igru i interakciju upoznaju sa osnovama tržišta kapitala, razvijajući pritom važne vještine i znanja.

Ovaj edukativni program, dio akcionog plana Komisije za 2024. godinu, kreiran je u skladu sa Program razvoja finansijske edukacije 2024 – 2027. Isti je sproveden kroz dinamičnu društvenu igru “Kapital” koja je izazvala izuzetne reakcije među učenicima. Djeca su izrazila veliko zadovoljstvo i entuzijazam, komentarišući kako su radionice bile “veoma zabavne i poučne” i kako su “naučili mnogo toga”. Mnogi su izrazili želju da “češće igraju” ovu igru, dok su drugi istakli da je to “najbolja društvena igra” koju su do sada igrali.

Jedan od ključnih aspekata ovih radionica bila je sposobnost zaposlenih Komisije da približe osnovcima složene koncepte na razumljiv i uzbudljiv način. Učenici su uživali u ulogama investitora, analizirajući rizike i prilike, učeći o važnosti marketinga, plaćanju poreza i upravljanju resursima kompanije. Ovo ne samo da ih je naučilo o finansijskim principima, već je proširilo i njihov vokabular te ih podstaklo na strateško razmišljanje.
Radionice, dizajnirane da osvijetle složeni svijet tržišta kapitala na pristupačan način, označile su nastojanje Komisije da djeci približimo važnost finansijskog obrazovanja. Ove vještine, od suštinskog značaja u dinamičnom ekonomskom okruženju, osnažiće ih da budu promišljeni i savjesni u svakodnevnim finansijskim odlukama, od štednje džeparca do razumijevanja globalnih ekonomskih vijesti. Ova aktivnost Komisije je imala za cilj ne samo da edukuje, već i da inspiriše djecu da razmišljaju o svojoj budućnosti u finansijskom svijetu – saopšteno je iz ove institucije.

Osim finansijskih lekcija, zaposleni u Komisiji su dobili posebne pohvale za svoj pristup i angažovanje. Djeca su istakla da su “zaposleni bili odlični” i “veoma ljubazni”, što je dodatno obogatilo njihovo iskustvo. Atmosfera na radionicama bila je topla i prijateljska, a profesionalizam i strpljenje zaposlenih omogućili su svakom djetetu da se osjeća vrijednim i uključenim.

U duhu kontinuiranog obrazovanja, svaka grupa učenika dobila je komplet igre “Kapital”, a svaki učenik specijalno dizajniranu brošuru koja će im služiti kao izvor znanja i zabave, ali i kao inspiracija za buduće školske projekte i takmičenja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *