Dolar ojačao prema korpi valuta

Dodajte komentar

Dolar je protekle sedmice, četvrte zaredom, ojačao prema korpi valuta, jer se nakon novih podataka o inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) čini da će kamate Federalnih rezervi (Fed) ostati povišene duže nego što se očekivalo.

Indeks dolara, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je 1,6 odsto na 106,01 bod. Pritom je vrijednost dolara prema evropskoj valuti skočila 1,7 odsto, pa je cijena eura skliznula na 1,0645 USD, prenosi Hina. Dolar je ojačao i prema japanskoj valuti, 1,1 odsto, pa je njegov kurs dostigao 153,25 jena (JPY).

Jačanje dolara posljedica je promjene u procjenama kada će američka centralna banka početi da smanjuje kamatne stope i za koliko će ih smanjiti. Do te je promjene došlo jer su novi podaci pokazali da inflacija u SAD-u ne popušta.

Ove sedmice je objavljeno da su potrošačke cijene u martu porasle 0,4 odsto na mjesečnom nivou, dok je inflacija na godišnjem nivou dostigla 3,5 odsto, što je 0,3 procentna poena više nego u februaru.

To je veći rast cijena nego što su analitičari procjenjivali, a više od očekivanja porasla je i osnovna stopa inflacije, iz koje su izuzete cijene hrane i energenata.

Podaci pokazuju da posljednjih mjeseci inflacija ne popušta i da se i dalje kreće znatno iznad planirane vrijednosti Fed-a od oko dva odsto. Stoga centralna banka nema razloga da žuri sa smanjenjem kamatnih stopa, što ovih dana poručuju i čelnici američke centralne banke.

Nakon ovih podataka, gotovo sasvim su splasnule nade ulagača da će Fed smanjiti kamate na sjednici u junu. Malo je izgleda i da će proces smanjenja kamata početi u julu, pa se prvo smanjenje cijene novca sada očekuje u septembru.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *