Propalestinski bojkot uspio: Samsung se povlači iz izraelske tehnološke industrije

Dodajte komentar

Još jedna pobjeda propalestinskog pokreta Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) zabilježena je nakon što je Samsung Next, inovacioni  sektor korejskog tehnološkog diva Samsunga, najavio gašenje svojih operacija u Tel Avivu.

Samsung Next, koji je do sada uložio u 70-ak izraelskih start-upova, posljednji je koji se pridružio popisu kompanija koje su napustile izraelski tehnološki sektor, čineći 50 posto izvoza. Prema pokretu BDS, 2023. godine ulaganja u izraelske tehnološke kompanije pala su za 56 posto u odnosu na 2022. godinu.

Finansiranje izraelskog sektora kibernetičke sigurnosti 2023. godine palo je na najniži nivo u zadnjih 5 godina, vjerovatno zbog sve većeg gubitka povjerenja u izraelsku sigurnosnu moć na kojoj se nekoć zavidjelo.

Izraelski opozicioni vođa Yair Lapid napisao je prošle godine da “Izrael više nije start-up nacija.

“To je nacija u krizi. To je politička, društvena i međunarodna kriza, ali njeni će učinci biti ekonomski. Za popravak neke ekonomske štete koja je nastala u posljednje vrijeme trebaće godine”, kaže Lapid, prenosi Klix.ba.

Dolazi to nekoliko dana nakon što je kompanija McDonald's najavila planove za preuzimanje svih svojih restorana pod franšizom grupe Alonyal u “Izraelu”, što uključuje prodaju svih 225 restorana i zadržavanje cjelokupnog osoblja, što podrazumijeva najmanje 5.000 ljudi.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *