Bruto devizne rezerve NBS na kraju marta 24,9 milijardi eura

Dodajte komentar

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi eura, što je u odnosu na kraj prethodnog mjeseca smanjenje za 89,3 miliona eura.

Ovaj iznos deviznih rezervi obezbjeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 171,1 odsto i 6,7 mjeseci uvoza robe i usluga, što je više nego dvostruko iznad standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, navedeno je u saopštenju NBS.

Neto devizne rezerve (bruto devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i drugim osnovima) iznosile su 20,6 milijardi eura i u odnosu na kraj februara smanjene su za 127,2 miliona eura.

Kako je objašnjeno, na smanjenje bruto deviznih rezervi u martu prevashodno su uticali odlivi po osnovu neto razduženja države na ime deviznih kredita u iznosu od 221,7 miliona eura, kao i po osnovu izmirenja ostalih deviznih obaveza države i drugim osnovima u iznosu od 115,3 miliona eura.

Biznis.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *