Prethodna godina premašila očekivanja, u planu su brojne aktivnosti u cilju unapređenja turističke ponude Podgorice

Dodajte komentar

U cilju prezentacije plana rada za 2024.godinu Turistička organizacija (TO) Podgorice danas je organizovala radni doručak sa predstavnicima medija. Prema riječima direktora te organizacije Dragana Grnovića 2023.godina je nadmašila sva očekivanja i u finansijskom smislu i prema broju turista. On je tom prilikom saopštio zvanične podatke Monstata za 2023.godinu koji govore da je glavni grad posjetilo 181.533 turista, što je 14 odsto više nego 2022, a ostvareno je 352.123 noćenja što je 6 odsto više u odnosu na 2022.

“Kada su u pitanju finansijski pokazatelji Turistička organizacija Podgorice je značajno premašila planirani budžet za 2023. godinu i ostvarila 34 odsto više prihoda od boravišne takse i članskog doprinosa, koji su inače i glavni izvori finansiranja Turističke organizacije Podgorice. Ova sredstva umnogome će olakšati poslovanje u toku 2024, i omogućiti Turističkoj organizaciji da finansira nove projekte i manifestacije koje će unaprijediti turistički proizvod glavnog grada.U ukupnoj strukturi gostiju, najviše posjete imamo iz zemalja regiona oko 40% (Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Albanija) a van regiona najbrojniji turisti dolaze iz Izraela, Ruske federacije, Kine, Turske, Velike Britanije, Francuske, Njemacke, i tako redom”, kazao je Grnović.

Govoreći o trenutnoj posjećenosti Glavnog grada Grnović je istakao da u Podgorici boravi 3 odsto više turista u odnosu na januar 2023. godine odnosno 4 odsto više noćenja u odnosu na sada već rekordnu 2023. godinu. Kako je kazao, početak godine TOP je iskoristila da analizira i formira sveobuhvatnu bazu registrovanih i neregistrovanih izdavalaca privatnog smještaja na teritoriji Glavnog grada.

“Brojke kažu da imamo 220 registrovanih izdavalaca koji upravljaju sa 308 objekata i 274 neregistrovanih izdavalaca. Obzirom na veliki broj neregistrovanih izdavalaca, Turistička organizacija Glavnog grada zajedno sa Sekretarijatom za preduzetništvo i investicije pocetkom aprila započinje kampanju za registraciju privatnog smještaja, u cilju omogućavanja svim učesnicima jednak tretman i obavezu. Takođe TOP je unaprijedila svoj sistem aplikacijom za elektronsku prijavu boravišta lica, a registrovani izdavaoci će je dobiti potpuno besplatno”, istakao je Grnović.

On je pojasnio da pored aplikacije za prijavu turista svim registrovanim izdavaocima su obezbijedili i aplikaciju Final find koja omogućava izdavaocima da kreiraju prilagodjene rute koje turiste dovode pravo do vrata apartmana. Prema njegovim riječima Turistička organizacija Podgorice je radila na dugoročnom rješenju koje se ogleda u direktivi o administrativnoj saradnji.

“Evropska unija je direktivom o administrativnoj saradnji čija je implementacija počela u 2022. i završila se početkom 2024, riješila problem privatnog izdavanja smještaja i problema prijave i registracije jer je svaki potencijalni izdavalac smještaja kroz program upoznaj svog partnera, morao platformi da omogući sve ove dozvole o kojima sam pričao, tj nije se moguće registrovati ako nije upisan u Centralni registar izdavalaca smještaja. Kako je ovaj problem u Crnoj Gori aktuelan decenijama, uzimajući za primjer evropske prakse, Turistička organizacija Podgorice se obratila Ministartvu turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera i ministru Martinoviću. Održan je jedan sastanak na kojem smo izložili plan, i već se postupa po njemu. Komuniciramo sa EU i ambasadama država u kojima su sjedišta kompanija za rezervaciju, i ako dobijemo pozitivne informacije ulazimo u procedure”, rekao je on.

Kako je kazao novinarima redizajn sajta Turističke organizacije je u završnoj fazi, a rađen je zajedno sa centralnim informacionim sistemom glavnog grada.

“Pored toga ubrzano radimo na planu za dopunu i obnovu turističke signalizacije u gradu. Sa sekretarijatom za saobraćaj radimo na određivanju stajališta i postavljanje saobraćajnih znakova za turističke autobuse na više lokacija u gradu. Odlučili smo da za tri gradske plaže izradimo mobilijar predviđen za urbane gradske plaže, u toku je izrada brošura po segmentima za aktivni turizam, mice turizam, vinski turizam, izletnički turizam i gastro vodič glavnog grada “, kazao je Grnović i dodao je je u planu i postavljanje tabli dobrodošlice u Podgoricu, koje su uklonjene tokom radova na širenju bulevara na ulazima u grad.

U cilju bolje valorizacije nekadašnje zgrade Podgoričanke na incijativu Turističke organizacije a uz podršku gradske uprave i gradonačelnice Injac Turistička organizacija Podgorice je u idejnom nacrtu dobila prostor za otvaranje Info- degustacionog i prezentacionog centra koji će turistima omogućiti da se na jednom mjestu informišu o Podgorici, a ujedno i da degustiraju proizvode iz podgoričkog regiona.

Govoreći o brojnim aktivnostima TOPa istakao je i organizaciju edukativnih radionica o turističkim znamenitostima i sadržajima u gradu za predstavnike turističke privrede.

„Obuka i edukacija turističkih radnika prepoznati su kao jedno od neophodnih inicijativa u cilju pružanja visokog nivoa usluge za različite tipove turista. Takođe, napravljen je sporazum sa fakultetom za turizam i kulturu UDG u oviru kojeg ce studenti raditi istraživanje zadovoljstva turista ponudom u Podgorici, i na taj način sticati znanja o tome na koji način TOP prikuplja informacije i kreira strategije za unapređenje turističkog proizvoda “, kazao je Grnović.

Pored aktivnosti u gradu tu su i intezivne promotivne i sajamske aktivnosti. Turistička organizacija Podgorice prezentovala je svoju ponudu u Madridu u januaru. koji je jedan od najvećih sajmova kongresnog turizma, zatim u Beogradu i Berlinu u februaru.

Jedan od najaktuelnijih izazova TOP je nedostatak autobuske linije od aerodroma do grada, smatra direktor TOP Dragan Grnović.

“Postojale su inicijative da se ova linija uspostavi medjutim kako je u toku razgraničenje između glavnog grada i Opštine Zeta nije moguće uspostaviti tu liniju dok se razgraničenje ne završi. Takodje neophodnost turističke valorizacije antičkog lokaliteta. Postoji veliko razumijevanje i podrška gradske uprave za neophodnost hitne valorizacije lokaliteta, pa ćemo u skorom periodu imati sastanke gdje ce se diskutovati o projektima za valorizaciju, i gdje će biti upriličena posjeta lokalitetu kako bi na licu mjesta mogli sagledati mogucnosti”, rekao je on.

Brojne prepoznatljive manifestacije u organizaciju TOP realizovaće se i u narednoj godini. Pored nezaobilaznog Proljećnog pazara, tu su Cvijeće cvijeću manifestacija koja će se održati 22. aprila, tradicija ukuca, Slikamo Podgoricu i brojne druge.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *