Srbija, Slovenija i Mađarska udružile berze struje

Dodajte komentar

Srbija, Slovenija i Mađarska udružile su svoje berze električne energije, što će omogućiti jednostavnije i efikasnije trgovanje strujom u regionu, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike Srbije.

Sporazum o udruživanju tri berze potpisali su direktori prenosnih sistema Srbije, Mađarske i Slovenije i evropske berze EPEKS SPOT, kao akcionara u kompaniji ADEKS.

Potpisivanju su prisustvovali ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, ministar zaštite životne sredine, klime i energetike Slovenije Bojan Kumer i državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije Veljko Kovačević.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je da će zajednička platforma za trgovanje na sve tri berze dodatno podstaći razvoj regionalnog tržišta električne energije i obezbijediti snažno i pouzdano tržišno okruženje neophodno za nove investicije.

-Pozitivno će uticati i na razvoj i integraciju obnovljivih izvora energije u regionu. Ovo je veliki dan za ubrzan dalji razvoj našeg elektroenergetskog sistema – istakla je Handanovićeva.

Ona je napomenula da se regionalnoj berzi, koju su osnovale Srbija i Slovenija, pridružila i Mađarska, a da “Elektromreža Srbije” (EMS) postaje vlasnik 25 odsto berze električne energije u Sloveniji i Mađarskoj.

Sporazumom u vezi sa projektom “Bluskaj”, koji je danas potpisan u Budimpešti, mađarska berza električne energije HUPKS pridružila se prvoj regionalnoj berzi električne energije za Centralnu i Jugoistočnu Evropu – ADEKS, koju su 2022. osnovali srpski i slovenački operater prenosnog sistema i evropska berza električne energije, EPEKS SPOT.

Sjedište kompanije ADEKS, koja će upravljati srpskom, slovenačkom i mađarskom berzom, biće u Budimpešti.

Generalni direktor “Elektromreže Srbije” Jelena Matejić istakla je da se sada uspostavlja snažna zajednička poslovna infrastruktura i ostvaruje puna sinergija između sve tri berze, na projektu koji je iniciran još 2018. godine.

-Ovo spajanje donosi nam višestruke koristi, približava nas jedinstvenom evropskom tržištu, dok za sve učesnike omogućava olakšan pristup jedinstvenoj usluzi za trgovanje – navela je Matejićeva.

Ona je navela da, osim toga, postoji još jedan važan benefit za Srbiju, pošto su realizacijom ovog spajanja berzi stvoreni uslovi da “Elektromreža Srbije” nadalje sarađuje sa mađarskim operatorom prenosnog sistema MAVIR-om u procesu spajanja “dan-unaprijed tržišta” sa jedinstvenim tržištem Evrope, što je ispunjenje jednog od preduslova za Srbiju za ukidanje CBAM takse.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *