EU želi jedinstveni porez na dobit

Dodajte komentar

Zvaničnici EU-a sljedeće nedjelje će pozvati na usklađivanje zakona o stečaju i porezu na dobit za 27 država članica. To bi privuklo više kapitala za prelaz na obnovljivu energiju i digitalizaciju. Planiraju razvoj evropskog tržišta sekuritizacije i poboljšanje ulaganja u dionice te stvaranje štednih proizvoda za male ulagače, javlja Reuters.

EU procjenjuje da joj je za ostvarenje ciljeva potrebno 650 milijardi eura godišnje do 2030., a bez predloženih mjera teško će privući kapital jer ulagači smatraju da je tržište SAD-a bolje organizovano, likvidnije i jednostavnije. Evropa već deset godina radi na stvaranju Unije tržišta kapitala, no to napreduje sporo zbog različitih interesa i pravnih komplikacija.

Evropa pokušava da pronađe način za oživljavanje sporazuma o čemu će se govoriti i na sastanku G20 u São Paulu. “OECD je zapeo u projektu bez stvarnih izgleda za uspjeh. Prvi stup je u slijepoj ulici jer ga SAD vjerovatno neće ratifikovati. Stoga imate sporazum koji se ne može sprovesti”, kazao je izvor upoznat s problematikom. U 2021. više od 135 zemalja potpisalo je politički sporazum koji je predstavljao najveću reformu poreza na dobit u posljednjih stotinu godina. Drugi stup, koji uvodi globalnu minimalnu stopu poreza na dobit od 15 posto, stupio je na snagu ove godine, prenosi Poslovni dnevnik.

“Postoji pritisak na EU i svih ostalih 140 zemalja da postignu sporazum”, rekao je američki zvaničnik za Reuters i dodao je da domaći pregovarači ne bi “gubili vrijeme” da ne misle da prvi stup reformi “nema šanse doći do cilja”. “Nacrt saopštenja G20 poziva na pravovremeno postizanje dogovora o multilateralnoj konvenciji s ciljem njenog potpisivanja do kraja juna 2024.”, rekao je Manal Corwin, šef poreskog odjela pri OECD-u. Alternativa globalnom poreskom okviru su unilateralni porezi na digitalne usluge. Kanada je već krenula s vlastitim porezom na digitalne usluge.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *