Prijestonica turizma raskopana uoči sezone

Dodajte komentar
Foto: Dragan Mijatović, Pobjeda

Goste dočekuju radovi u turističkim mjestima, smeće, divlje deponije pored puteva, neuređena putna infrastruktura prema izletištima koje teško možemo ponuditi turistima jer se na glavnim putevima ili zaustavlja saobraćaj ili se vozi jednom trakom. Ovo što se radi u turističkim mjestima odraz je neozbiljnog upravljanja turističkim proizvodom. Šaljemo sliku neuređene destinacije i ovo ne korenspondira sa onim što su turisti bukirali kada su imali na umu odmor u Crnoj Gori – kaže Dragan Purko  Ivančević, član Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore.

Dok se Budva priprema za novu turističku sezonu, najave za predsezonski period su među hotelijerima veoma optimistične.

Turistička organizacija Budve potvrđuje da veći hotelski kompleksi već bilježe 10 odsto bolju popunjenost u ovom periodu u odnosu na prethodnu godinu.

Veći priliv gostiju se očekuje za uskršnje i majske praznike.

Međutim, dok se hoteli koji su uključeni u organizovani turizam mogu pohvaliti uspješnom predsezonom, postoje izazovi koji nagovještavaju neizvjesnosti za glavnu turističku sezonu. Dragan Purko Ivančević,  ističe da neuređene plaže, turistička mjesta i putna infrastruktura predstavljaju ozbiljne prepreke za optimalno funkcionisanje sezone.

IZAZOVI

Kako će se Budva, uz neuređenu infrastrukturu kao i sve ostale izazove, nositi s očekivanim prilivom turista ostaje da se vidi.

– Trenutno u Budvi boravi oko 9.000 turista od čega je njih oko 5.500 u privatnom, a oko 3.500 u hotelskom smještaju. Struktura gostiju u ovom trenutku je heterogena sa naglaskom da u hotelskom smještaju dominantno borave turisti iz Njemačke, Velike Britanije, Poljske, Bugarske, Francuske, Turske, Albanije i Srbije, a u privatnom smještaju turisti iz Rusije, Srbije, Turske, Ukrajine, Bosne i Hercegovine i Azerbejdžana. Ukoliko bi se trend dolazaka, koji je je najavljen u predsezoni, nastavio i u glavnoj turističkoj sezoni, možemo očekivati od pet do 10 procenata bolju sezonu kažu podaci TO Budva.

Ivančević je za Pobjedu kazao da se radi o uspješnoj predsezoni u hotelima tj. smještaju koji je uključen u organizovani turizam, ali on čini samo 10 odsto ukupnih kapaciteta.

– Hoteli su veoma uspješno rezervisani i već od sredine marta su počele prve grupe gostiju. Popunjenost za april i maj je izuzetno visoka, tako da je teško pronaći slobodnih 10 soba. Međutim, kada je riječ o nadolazećoj sezoni, situacija postaje složenija i neizvjesnija. Naime, hotelski smještaj čini samo 10 do 12 odsto ukupnih kapaciteta, dok je komplementarni smještaj još uvijek izvan legalnih tokova i nije povezan s komercijalnim sektorom niti organizovano plasiran na tržištu. Za taj segment trenutno ne postoji jasno određen početak niti procjena popunjenosti naglašava Ivančević.

Kao izazove u turizmu ove godine ističe nedostatak uređene putne infrastrukture i nedostatak uređenost turističkih lokacija kao i destinacije u cjelini.

– Vrlo je problematično predvidjeti kako će ova sezona funkcionisati. Prošle godine, u julu i avgustu, svjedočili smo turizmu koji je bio neorganizovan, stihijski, što je rezultiralo zagušenjima i problemima za avanturiste koji su stizali avionima iz evropskih destinacija, suočavajući se s dvostruko dužim transferom od aerodroma do hotela nego što j e trajao njihov let. To znači da je teško govoriti o kvalitetnom organizovanom turizmu u tom periodu, a stanje bukinga i prodaje kapaciteta u tom vremenu ostaje neizvjesno kaže Ivančević. Što se tiče osnovnog smještaja, tu misli na hotele koji su uključeni u programe organizovanog turizma i turoperatore, očekuje se da će biti izuzetno dobro popunjeni do polovine juna, s visokim očekivanjima i za septembar i oktobar.

– Hoteli u Boki, kao i tri hotela u Bijeloj, Kumboru, Bečićima i Budvi, veoma su dobro popunjeni i bukirani. Međutim, taj kapacitet je mali u poređenju s ukupnim smještajem za koji ne postoje precizne statistike kaže Ivančević, dodajući da Crna Gora ima najlošiju strukturu na Mediteranu kada je riječ o smještajnim kapacitetima.

NEOZBILJNO UPRAVLJANJE

– Problematičan je odnos između osnovnog hotelskog smještaja i komplementarnog, koji obuhvata privatne sobe, apartmane i veliki broj takvog smještaja koji posluje u sivoj zoni. Ova siva ekonomija narušava crnogorski turizam i još uvijek nije dovedena na prihvatljiv nivo ističe Ivančević, dodajući da je veliki problem trenutno što je, uprkos većem broju turista u hotelima, obala još uvijek neuređena, a zakupcima nijesu ustupljena kupališta.

– Imamo i radove u turističkim mjestima, smeće, divlje deponije pored puteva, neuređenu putnu infrastrukturu prema izletištima koje teško možemo ponuditi turistima jer se na glavnim putevima ili zaustavlja saobraćaj ili se vozi jednom trakom. Da ne govorimo kakav je izgled tih puteva. Ovo što se radi u turističkim mjestima trenutno je odraz jednog neozbiljnog upravljanja turističkim proizvodom. Nadležni za upravljanje trebalo bi da naprave program kada na nekom određenom mjestu treba da budu prisutne građevinske mašine, a kada turisti. Ne treba zaustavljati razvoj, ali to treba raditi onda kada se ne ugrožavaju turistički tokovi i promet poručuje Ivančević, ističući da u ovom trenutku, kada imamo veći broj organizovanih grupa turista, šaljemo sliku neuređene destinacije i nikako ovo ne korenspondira sa onim što su naši turisti imali kada su bukirali odmor u Crnoj Gori.

Tekst i foto: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *