Uvoz hrane je 16 puta veći od izvoza

Dodajte komentar

Uvoz hrane je 16 puta veći nego izvoz, zbog čega treba jačati i afirmisati tržišni položaj domaćih proizvoda, odnosno prehrambene industrije u Crnoj Gori, smatra predsjednik Odbora udruženja prehrambene i poljoprivredne industrije u Privrednoj komori (PKCG), Milutin Đuranović.

“Uvoz hrane je 16 puta veći nego izvoz hrane. Sve mjere koje se realizuju očigledno nijesu dale rezultate u mjeri u kojoj je trebalo. To je egzaktni podatak, mi možemo da lijepe riječi izgovaramo, ali cifre nas demantuju”, rekao je Đuranović Mini biznis, a prenosi Dan.

On je naveo da Vlada ima različite mehanizme koje može da preduzme, kao što su Agrobudžet ili jačanje tržišnog položaja domaćih proizvoda, što mora biti sistematizovano, kontinuirano i veoma intenzivno.

“Vlada, na primjer, mora da ima u vidu da imamo uvoz hrane preko 700 miliona, a uvoz hrane i pića preko 900 miliona. Uticaj je tu dijelom inflacije, ali realno imamo porast uvoza hrane i pića”, rekao je Đuranović.

On je naveo da je stepen pokrivenosti uvoza izvozom hranom u Crnoj Gori prošle godine bio nekih 6,2 odsto, što govori o našem stanju u poljoprivredi.

On je kazao da ako bi svaki potrošač potrošio dodatnih jedan EUR za kupovinu domaće hrane i piće, uvoz hrane i piće bi se smanjio za 237 miliona, odnosno za četvrtinu.

“Ako bi jedan EUR upotrijebio za samo domaću hranu, uvoz hrane bi se smanjio za jednu trećinu. Vrlo egzaktan podatak i neko ko želi da odlučuje, ima temelj u tom podatku. To je jedan odličan način da afirmišemo domaću proizvodnju i da to bude nama cilj da uvoz ustupa mjesto domaćoj proizvodnji”, ocijenio je Đuranović.

On je naveo da kada se kupuju uvozni proizvodi, 80 odsto novca odlazi iz Crne Gore, dok u državi ostaje 20 odsto.

“A kada se kupuju domaći proizvodi, 80 odsto novca ostaje u Crnoj Gori. Vrlo interesantan, egzaktan podatak od kojeg Vlada mora poći”, smatra Đuranović.

Prema njegovim riječima, Vlada je odgovorna za ekonomsku politiku, a uvažavajući činjenicu da imamo ogromni deficit spoljnotrgovinskog plaćanja i kontinuirano zaduživanje iz dana u dan, izvršna vlast mora odgovorno, sistematično pristupiti i naći način da afirmiše i razvija domaću proizvodnju i rješava tako probleme, smanjuje zaduženost, deficit spoljnotrgovinskog bilansa, ali i poveća zaposlenost i poreske prilive.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *