Lučić: „Telekom Srbija” je svjetski operator digitalnog doba, prošla godina je bila rekordna

Dodajte komentar
Lučić: Neto dobit u odnosu na 2022. povećana za 156 odsto i iznosi 34 milijarde dinara

Kompanija kojoj je prošla godina bila rekordna po broju novih korisnika, prihodima i profitabilnosti spremna je za uvođenje 5G mreže. Evropska investiciona banka (EIB) biće im strateški partner na tom projektu, a u planu je potpisivanje ugovora sa američkom bankom Exim, nakon čega će “Telekom” biti prvi operater u Evropi sa takvim ugovorom. Posebno će se pripremati za Expo 2027, jer ovu manifestaciju vide kao izuzetnu priliku za sve iz telekomunikacione i IT industrije, ali i kao odličnu priliku za snažan razvoj srpske privrede i promociju Srbije, kaže Vladimir Lučić, generalni direktor “Telekoma Srbija”, u intervjuu za Politiku.

Sve najave krajem prošle godine išle su u prilog tome da će “Telekom Srbija” 2023. godine oboriti rekorde po prihodima, isplativosti i broju novih korisnika. Šta govore brojke?

Prošla godina je bila rekordna i po broju novih korisnika i po prihodima i profitabilnosti. Na nivou grupe “Telekom Srbija” ostvaren je ukupan prihod od 230,7 milijardi dinara, što je povećanje od 41 odsto u odnosu na 2022. godinu.

EBITDA (dobit pre amortizacije i kamata) iznosila je 128 milijardi, što je povećanje od 88 odsto u odnosu na prethodnu godinu, uz neto dobit od rekordnih 49 milijardi dinara. Posebno uspješan bio je “Telekom Srbija”, koji je uspio da ostvari prihod od 164 milijarde dinara, što je povećanje od 37 odsto u odnosu na 2022. godinu. EBITDA je iznosila čak 88 milijardi dinara, što je povećanje od 78 odsto u odnosu na 2022. godinu, dok je neto dobit u odnosu na 2022. povećana za 156 odsto i iznosi 34 milijarde dinara.

Ove rezultate pratio je trend rasta broja korisnika televizije i interneta na nivou cijele grupe, kao i rast prihoda u mobilnoj telefoniji. Ukupan broj jedinstvenih korisnika premašio je 11,5 miliona. Ovi rekordni rezultati postignuti su u godini velike globalne finansijske krize, kada su troškovi finansiranja višestruko porasli. Uprkos tome, “Telekom” ne samo da je postigao rekordan rezultat, već je nastavio i snažan investicioni plan za izgradnju mobilne i optičke infrastrukture.

Možemo se pohvaliti da smo drugu godinu zaredom instalirali preko 2.000 4G baznih stanica. Takođe je važno istaći da je izgrađena moćna optička mreža koja pokriva 1,5 miliona domaćinstava, a da je ovu priliku već iskoristilo 490.000 domaćinstava. To Srbiju svrstava u red razvijenih telekomunikacionih zemalja u Evropi. Proširili smo poslovanje naše kompanije na Njemačku i Tursku i time značajno povećali potencijal našeg razvoja, tako da sada naše poslovanje obavljamo na čak 10 tržišta.

Treba napomenuti da smo prošle godine ostvarili značajna partnerstva sa nizom najvećih finansijskih institucija u svijetu: Bank of America, Deutsche Bank, Svjetskom bankom i EBRD-om. Stoga najveće finansijske institucije veruju u razvoj “Telekoma Srbija” iu činjenicu da smo ubedljivi lider ovog regiona i da smo svojim poslovanjem snažno doprineli sveukupnom razvoju digitalnog društva.

Ova godina bi mogla biti još uspješnija, a u tome će važnu ulogu imati uvođenje 5G mreže i nastavak međunarodne ekspanzije u dijaspori. Da li je kompanija spremna za 5G, ne samo za instalaciju, već i za nove usluge za privredu i građane na bazi toga?

Kompanija je spremna za uvođenje 5G mreže, a EIB je strateški partner “Telekoma Srbija” na tom projektu. Ove godine ćemo potpisati i ugovor sa američkom Exim bankom i bićemo prvi operater u Evropi sa takvim ugovorom. S druge strane, strateški smo partneri sa “Vodafoneom”, koji je najbrže rastuća 5G mreža u Evropi i sa kojim ćemo raditi na što bržem implementaciji niza digitalnih usluga kako bi krajnji korisnici osjetili prednosti ove tehnologije. Za razvoj naše mreže važna je i činjenica da u posljednjih pet godina imamo snažan investicijski ciklus izgradnje optičke mreže i novih baznih stanica na 4G tehnologiji. Sve ovo će omogućiti brzu izgradnju 5G mreže na cijeloj teritoriji Srbije odmah po dobijanju dozvola. Posebno ćemo se pripremati za Expo 2027. Ovu manifestaciju vidim kao izuzetnu priliku za sve nas iz telekomunikacione i IT industrije, ali i kao odličnu priliku za snažan razvoj srpske privrede i promociju naše zemlje.

Prošlu godinu obiležili su i pritisci na vašu kompaniju na Kosovu i Metohiji. Kakva je sada situacija?

Prošlu godinu obilježila je i naša borba za opstanak kćerke kompanije MTS d. o. o. na teritoriji Kosova i Metohije. U avgustu je prištinska administracija započela odlučnu akciju za gašenje našeg operatera. Uz pomoć međunarodne zajednice uspjeli smo odbraniti ovaj najteži udar do sada. Krajem decembra počeo je novi talas pritisaka sa ciljem da se oduzmu kablovski operateri koje je naša ćerka kompanija kupila tokom 2019. i 2020. godine. Uspeli smo da amortizujemo ovaj pritisak i sada vodimo sudski spor protiv prištinske Agencije za zaštitu konkurencije. Za sve naše korisnike na Kosovu i Metohiji najvažnije je da smo sačuvali našu kompaniju i da će više od 30.000 domaćinstava i dalje imati kvalitetan mobilni telefon, internet i TV signal. Ove godine ćemo pokušati da konačno riješimo pitanje treće licence za mobilnu telefoniju, što će našoj kompaniji omogućiti da bude lider na teritoriji Kosova i Metohije. Odbranom naše kompanije na Kosovu dokazali smo da smo postali ugledna korporacija u svijetu koja umije da brani svoje interese kada su ugroženi.

Koje su aktivnosti kompanije u inostranstvu U oktobru je “Telekom” dobio dozvolu za rad u Turskoj? Nove ekspoziture srpske kompanije, koja je i mobilni operater na tom tržištu, trebalo je da budu otvorene u Nemačkoj. Dokle smo stigli sa realizacijom ovih planova?

Što se tiče Njemačke, imamo više od 40 prodajnih mjesta na kojima prodajemo naš postpaid i TV paket i oko 25.000 mjesta gdje prodajemo prepaid. Za sada imamo tri naše poslovnice, a u planu je otvaranje 30. Upravo ovog mjeseca zvanično ćemo otvoriti poslovnicu u Mönchengladbachu i tako pokrenuti veliku promotivnu kampanju prodaje naših usluga. Pozvao bih sve ljude sa ovih prostora da dođu u naše poslovnice i postanu naši kupci. Dobiće mobilni paket po konkurentnoj cijeni u odnosu na ostale njemačke operatere, bez rominga sa zemljama EU, Srbijom, Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom, ali i sa ponudom od preko 300 kanala sa prostora bivše Jugoslavije. Imamo novu TV ponudu Naša arena. Naime, u nizu gradova u Srbiji sa optikom i kamerama koje prate loptu na osnovu vještačke inteligencije, omogućili smo gledaocima da prate sve utakmice koje se odigravaju u dvorani u tom mjestu uz statistiku i rezultate. Uz njega možete pratiti utakmice svih domaćih ekipa svih uzrasta iz mjesta iz kojeg dolazite. Što se tiče Turske, u decembru smo počeli sa prodajom usluga i zadovoljni smo interesovanjem ovog tržišta za naše usluge.

Kakvi su planovi za širenje na nova tržišta. Radite u Švajcarskoj, Austriji, Nemačkoj, a pred izlaskom na američko tržište…

Jako sam ponosan na činjenicu da ćemo širenjem na američko tržište zapravo biti prisutni na tržištima koja imaju ukupno preko pola milijarde stanovnika. To nas čini velikim globalnim operaterom. Važno je istaći da smo pratili razvojni put digitalnih platformi kao što su “Facebook”, “Amazon”, “Google” i druge. Stoga u zemljama Zapadne Evrope i Amerike ne gradimo sopstvenu telekomunikacionu infrastrukturu, već koristimo mrežu naših partnera. S druge strane, razvili smo odličnu ponudu sadržaja i digitalnih usluga. Uz pomoć ovog projekta planiramo povećati broj jedinstvenih korisnika za najmanje dva miliona. Naš cilj je da korisnici koriste naše usluge mobilnog telefona, gledaju naše kanale, ali i da koriste različite aplikacije koje ćemo razvijati u sklopu našeg Startup fonda.

Otvorili ste taj fond prije dvije godine. Koliko ste zadovoljni radom fonda?

TS Ventures”, koji je osnovao „Telekom Srbija”, prvi je korporativni fond „Corporate Venture Capital” u ovom dijelu Evrope. Uspjeh ovog strateški osmišljenog poteza ogleda se u činjenici da smo, za samo dvije godine postojanja, zabilježili rekordan broj investicija u naš portfolio – čak 12 startapova koji se oslanjaju na različite tehnologije. Sa ponosom ističemo da smo pažljivim izborom našeg internacionalnog ekspertskog tima došli do toga da čvrsto vjerujemo da čak četiri startapa (Fuller Vision, Reputeo AI, Shopnosis i Anari AI) mogu vrijedjeti više od milijardu dolara. Pored njih, dva startapa su, poslije naših investicija, uspjela da privuku nove visoke runde investicija – „OtaSync” i „Randevue”. Takođe, postigli smo prvi „egzit” – startap „60 Seconds” je pronašao investitora sa Bliskog istoka, koji je kupio cio njihov biznis. Ovaj potez je svakako bio uspješan za nas, jer smo uspjeli da trostruko povratimo uloženu investiciju. Očekivanja od fonda se povećavaju u narednom periodu, imajući u vidu da će digitalne usluge u koje investiramo pratiti našu strategiju širenja na nova tržišta. Fond će biti jedan od ključnih stubova naše transformacije iz tradicionalnog telekomunikacionog operatora u telekomunikacionu kompaniju budućnosti.

Segment multimedije predstavlja takođe važan stub u vašoj strategiji ekspanzije i razvoja. Da li imate nekih novosti na temu novih kanala i novina u TV ponudi?

Ono što nas veoma raduje jeste to što naša ćerka firma Arena sve uspješnije posluje u svih šest zemalja bivše Jugoslavije. Finansijski rezultati Arene su značajnije bolji od 2022. godine, i to prije svega zbog povećanja prihoda od drugih kablovskih operatora u regionu, a svakako i od prodaje reklamnog prostora. Marketing prihod u Srbiji nam je porastao za više od 50 odsto. Kanal Superstar, gdje emitujemo naše serije, prošle godine je bio ubjedljivo najgledaniji kablovski kanal, dok su sportski kanali Arene na nivou regiona prepoznati kao najatraktivniji kanali. Istakao bih i najveću novost za prošlu godinu u kojoj smo u našu sportsku ponudu uvrstili i čuvenu NFL ligu. Ove godine planiramo razvoj naše medijske kompanije u više pravaca. Uskoro puštamo kanal Superstar 3, na kome će biti isključivo domaći filmovi, kao i otvaranje kanala Arenica, koji će biti posvećen djeci. Što se tiče naših informativnih kanala, planiramo da do oktobra pustimo novi kanal Njuzmaks, a takođe ćemo proširiti saradnju i sa Juronjuzom na teritorije BiH i Crne Gore. Uspjeh našeg ulaganja u multimedijalni sadržaj najbolje ilustruju partnerstva sa globalnim brendovima poput HBO, Amazon prajm, Dizni plus i drugi.

Kada ste se vratili u Telekom Srbija, dali ste prvi intervju za Politiku, gdje ste najavili velika ulaganja. Od tada je prošlo šest godina. Koliko ste zadovoljni postignutim u ovom periodu?

Veoma sam zadovoljan jer smo uspjeli da iz jedne nezavidne tržišne pozicije postanemo ubjedljivi lider u svim uslugama u Srbiji i što smo uspjeli da izgradimo snažnu optičku i mobilnu mrežu, a takođe i da napravimo nove izvore prihoda kroz proizvodnju TV sadržaja i digitalnih servisa. Zadovoljan sam i sa činjenicom da smo transformisali naše poslovanje i proširili se na pet novih zemalja sa ogromnim tržišnim potencijalom. Takođe sam ponosan što su finansijski rezultati višestruko bolji i što se tiče prihoda, EBITDA i profita u odnosu na period kada smo počeli veliki investicioni ciklus 2018. godine. Bitno je što smo ostvarili stratešku saradnju sa najvećim svetskim finansijskim institucijama i telekomunikacionim kompanijama. Naš ugled kao kompanije u svijetu je veliki i mislim da su svi naši kritičari mogli to da uvide u posljednjih šest godina. Drago mi je što smo sve ovo ostvarili i pored ogromnih medijskih, političkih i lobističkih napada naše konkurencije.

Na kraju sam posebno ponosan na činjenicu da smo značajno unaprijedili standard naših radnika, što smo krenuli da podmlađujemo, edukujemo i profesionalizujemo naše zaposlene. Oni jesu bili i uvijek će biti najveća snaga naše kompanije.

Izvor: Politika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *