BlackRock ažurirao Bitcoin ETF, dodao pet divova s Wall Streeta

Dodajte komentar

Globalni menadžer imovinom BlackRock je 5. aprila ažurirao svoj prospekt Bitcoin berzanskog fonda (ETF), dodajući pet velikih kompanija s Wall Streeta kao nove ovlaštene učesnike.

Novi članovi uključuju ABN AMRO Clearing, Citadel Securities, Citigroup Global Markets, Goldman Sachs i UBS Securities, prema dokumentu kojim se mijenja S-1 registracijska izjava BlackRocka pri Komisiji za hartije od vrijednosti i berzu Sjedinjenih Država.

Među prethodno ovlaštenim učesnicima ETF-a su JPMorgan Securities, Jane Street Capital, Macquarie Capital i Virtu Americas.

Ovlašteni učenici igraju ključnu ulogu u operativnom mehanizmu BTC ETF-a, budući da mogu stvarati i otkupljivati dionice ETF-a, što uključuje razmjenu dionica ETF-a za odgovarajuću korpu vrijednosnica koje odražavaju posjede ETF-a ili njihovu zamjenu za gotovinu.

Prema Bloombergovom analitičaru Ericu Balchunasu, novi dodaci ukazuju na to da “velike kompanije sada žele dio akcije i/ili je sada u redu da ih se javno povezuje s tim.”

Stav SEC-a o mehanizmu stvaranja gotovine i otkupa za Bitcoin ETF-ove prvenstveno je bio usmjeren na ublažavanje rizika tržišne manipulacije povezanih s transakcijama. Novčani mehanizam podrazumijeva da će se nove dionice Bitcoin ETF-a stvarati ili otkupljivati samo putem gotovinskih transakcija, za razliku od tradicionalnog modela u naturi, gdje učesnici na tržištu direktno rukuju temeljnom imovinom.

Ovaj je pristup razvijen kako bi se spriječilo unutardnevno manipusiranje cijenama, prema početnim predlozima menadžera imovinom poput Hashdexa. Slijedeći smjernice SEC-a, drugi menadžeri imovinom – uključujući divove poput BlackRocka, ARK Investa i Grayscalea – uključili su ovaj mehanizam u svoje podneske, piše SEEbiz.

Bitcoin ETF-ovi svjedočili su naglom porastu obima trgovanja u martu, dostigavši 111 milijardi dolara, dok neke analize pokazuju da se potražnja za proizvodom hladi. BlackRockov iShares Bitcoin Trust (IBIT) i dalje dominira obimom trgovanja i imovinom pod upravljanjem, a slijede ga fondovi Grayscalea i Fidelityja. Prema podacima BitMEX Researcha, BlackRockova IBIT imovina dosegla je 17,6 milijardi dolara 1. aprila.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *