Ovo su prosječne zarade u Evropi (infografika)

Dodajte komentar

Ekonomska moć Evrope ima osam od 20 najvećih ekonomija a svijetu, najveće područje s jednim tržištem i neke od najbogatijih zemalja na svijetu.

U nastavku možete pogledati infografiku koju je napravio Visualcapitalist.com. Radi se o takozvanoj toplotnoj mapi: Što je više plave boje – veća je satnica. Podaci za ovu vizualizaciju dolaze iz Eurostata i aktuelni su do 2023. godine.

Source: Visualcapitalist.com

Luksemburg, evropska prestonica finansijskih usluga, ima najveću prosječnu platu (47 eura/sat) na cijelom kontinentu. Ova zemlja takođe ima najveći BDP po glavi stanovnika na svijetu.

Danska i Norveška takođe plaćaju više (42 €/sat).

Napomena: Izvor nije naveo podatke za Rusiju, UK, Švajcarsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Lihtenštajn, Andoru, San Marino, Monako i Vatikan.

Bugarska bilježi najnižu prosječnu platu u ovom skupu podataka od 8 €/sat.

Mapa pokazuje da Sjeverna i Zapadna Evropa imaju veće prosječne plate od Južne i Istočne Evrope, što odražava razlike u ekonomskom razvoju i bogatstvu.

Međutim, ova podjela nije uvijek bila ovako izražena. U stvari, mnogo vjekova bilo je obrnuto. Civilizacije zasnovane na Mediteranu bile su neke od najbogatijih na svijetu, imale su velike koristi od pristupa moru preko Sjeverne Afrike i Levanta.

Ali do 16. i 17. vijeka, trgovina Atlantskim okeanom otvorila je pristup daleko većim tržištima, podstičući ekonomski rast i akumulaciju bogatstva za zapadnu polovinu Evrope.

Naravno, mapa prosječnih plata je takođe odraz troškova života, koji utiče na kupovnu moć, izbor načina života i ukupne ekonomske uslove za pojedince i porodice.

Izvor: Visualcapitalist.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *