Joković: Nikad povoljniji uslovi za poljoprivredu u Crnoj Gori

Foto: Vlada CG

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković kazao je da su subvencije i podrška poljoprivredi najveće do sada. Nikada veća izdvajanja iz Agrobudžeta i nikada povoljniji uslovi za poljoprivredu do sada u Crnoj Gori nijesu bili, naglasio je Joković u “Dobro jutro Crna Goro” na TVCG.

– Ako su subvencije i davanja i podrška poljoprivredi najveća do sada, ne vidim razlog zašto bi neko rekao da to nije dobro. Taj ko kaže da nije dobro, treba da kaže kad je bilo bolje – kazao je Joković.

Istakao je da nikada veća izdvajanja iz Agrobudžeta i nikada povoljniji uslovi za poljoprivredu do sada u Crnoj Gori nijesu bili.

– Ne govorim to jer sam ministar poljoprivrede, već jednostavno ekonomija i budžet cg sada je veći, veči su zahvati iz budžeta i izdvajanja za poljoprivredu – rekao je on.

Joković je naglasio da ipak uvijek ima i onih koji nikada neće biti zadovoljni, ali oni najozbiljniji i najvredniji pozdravljaju usvojeni Agrobudžet.

Na pitanje da li je mogao biti usvojen ranije Agrobudžet, Joković kaže da je on usvojen u zakonskom roku.

– Nije lako sklopiti Agrobudžet kada imamo zahtjeve od svih neuporedivo veći nego što su to moguća izdvajanja iz Agrobudžeta. Ovo je najveći akt koji država usvaja u toku jedne kaendarske godine, tako da smo radili naporno i pravili sve moguće projekcije kako bi on bio onakav kaakv treba – istakao je on.

Realizacija prošlog Agrobudžeta je, istakao je Joković, bila dobra.

– Za prošlu 2023. godinu imali smo fenomenalno planiran budžet gdje je potrošnja budžeta bila preko 98,5 odsto. Sve što smo planirali sve smo završili – kazao je Joković.

Joković je naglasio da samim tim imamo povećanje u proizvodnji.

– Neke mjere koje smo uveli koje se odnose na povećanje sirovog mlijeka, kada smo davali 1.500 eura subvencije, uvezeno je nekih 1.200 junica koje su dale značajno veću proizvodnju – istakao je Joković.

Naglasio je da ipak nije dovoljno mlijeka za sve ukupno, za preradu i sve ono što treba, da smo i dalje uvozno zavisni.

– Međutim, kada je u pitanju sirovo mlijeko to smo značajno podigli na veći nivo, zatim su povećane i površine koje su zasađene. Sa 13 hiljada hektara došli smo na 92 hiljade hektara onih koji obrašuju, u cilju očuvanja poljop zemljišta – kazao je Joković.

Naglasio je da je se nekim oblastima bilježi oko 30 odsto rasta poljoprivredne proizvodnje.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak