Prešli smo na ljetnje računanje vremena

Dodajte komentar

Satovi u većini evropskih zemalja pomakli su se za jedan sat unaprijed jutros, jer kontinent prelazi na ljetnje računanje vremena.
Ljetnje računanje vremena započelo je 31. marta u 2 sata tako što se pomicanjem za jedan sat unaprijed vrijeme u 2 računa kao 3 sata, najavivši tako duže večeri i svjetlije dane.

To znači da će sljedećih mjeseci djelovi Evrope biti na srednjoevropskom ljetnom računanju vremena (CEST), prije nego što se 27. oktobra ponovno vrate za jedan sat unazad, na jesenje srednje evropsko vrijeme (CET).

Ujedinjeno Kraljevstvo, pak, prelazi sa srednjeg vremena po Greenwichu (GMT) na britansko ljetnje računanje vremena (BST), dok istok kontinenta prelazi s istočno evropskog vremena (EET) na istočno evropsko ljetnje računanje vremena (EEST).

Dva godišnja pomicanja sata, posljednje nedjelje u martu i oktobru, oduvijek su bila kontroverzna te su izazivala rasprave u mnogim zemljama još od 1970-ih, kada su uvedena.

Dok neki uživaju u dodanom dnevnom svjetlu, drugi tvrde da im te promjene mogu poremetiti raspored spavanja

U Njemačkoj nešto manje od trećine ljudi smatra da pomicanje sata na ljetnje računanje vremena negativno utiče na njihovo zdravlje, pokazalo je nedavno istraživanje.

Istraživanje Forsa koje je naručio zdravstveni osiguravatelj DAK-Gesundheit pokazalo je da 30 odsto Njemaca osjeti posljedice pomicanja sata sa zimskog na ljetnojeračunanje vremena. To je pet postotnih bodova više nego prethodne godine i najviše u posljednjih 10 godina, navodi DAK.

Evropska komisija predložila je direktivu za ukidanje pomicanja sata u cijeloj Evropskoj uniji 2018. godine, ali do sada nije bilo pomaka.

Izvor: seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *