Da li Francuzi grade brodove za crnogorsku Mornaricu?

Dodajte komentar
OPV 60

Francuska brodogradilišna korporaciја “Kership” ima najviše izgleda da dobije posao izgradnje dva nоva patrolna broda za роtrebe Mornarice Vojske Сrne Gore, nezvanično saznaju “Vijesti”.
Indirektna potvrda tome је predstojeća dvodnevna službena posjeta delegacije Ministastva odbrane (МО) predvodena ministrom Draganom Krapovićem 3. i 4. aprila Francuskoj, tokom koje је, pored ostalog, predviđena i posjeta korporaciji “Kership” nа obali Аtlanika, u francuskoj роkrајini Bretanji.
“Imajući u vidu рlаnirano јаčапје kapaciteta i modernizaciju Mornarice vojske Crnе Gore, ministar odbrane Dragan Кrapović ćе posjetiti Brodоgradištе Kership u Кonkarnou, gdje će se upoznati sa ponudom brodogradilišta i djnamikom konstrukcije plovila”, stoji u platfonni za posjetu delegaciје MO koju је usvojila Vlada na posljednjoj sjednici.
Роsebna delegacija МО Сrne Gore је u septembru prošle godine već boravila u Francuskoj i posjetila kompaniju “Kership” u gradu Konkornou i tom prilikom је izvršila pregled i obavila probnu vožnju па јednоm od tzv. off-shore patrolnih brodоvа ОРV 60, čiја је gradnja i opremanje bilo u završnoj fazi za naručitelja iz Afrike.

Procjenjuje se da će građane Crne Gore koštati oko 120 miliona eura, koliko se procjenjuje da će iznositi kreditni aranžman za nabavku dva nova broda sa kupovinom naoružanja i senzora za njih, odnosno obukom posade.

“Vijesti” su uspjele da dođu do izvještaja komisije МО koja је u septembru boravila u Francuskoj i pregledala brodove koje gradi Heršip. Težiste posjete bilо је na generalnom sagledavanju sposobnosti brodova tipa ОРV 60 i njihovih karakteristika, роuzdanosti i funkcionalnosti brodskih sistema, uređaja i mehanizama, piše u izvještaju.

Iz Ministartsva odbrane nijesu precizno odgovorili na ranije pitanje Vijesti što konkretno podrazumijeva tražena specifikacija novog patrolnog broda za MVCG koju su definisali naši stručnjaci, odnosno koliki bi taj brod trebao biti deplasmana i dimenzija, kakav pogon treba da ima, odnosno naoružanje, senzore i opremu. Od svega toga, naime, zavisi kakav će, kakvih borbenih sposobnosti i kolike cijene, na kraju biti taj ratni rod koji će platiti crnogorski poreski obveznici.

Proces ispitivanja tržišta za nabavku novih patrolnih brodova, za potrebe Mornarice VCG je još u toku.

Generalna specifikacija koju je izradio tim MO je poslata svim zainteresovanim brodograđevnim firmama. Sama generalna specifikacija ima obavezne i preporučene kriterijume. Samo one brodograđevinske firme koje ispune obavezne kriterijume uzimaju se za dalje razmatranje dok se oko preporučenih kriterijuma razgovara sa firmama. Pošto je sam proces još u toku i nije odlučeno sa kojom će se firmom nastaviti dalji razgovori, ne možemo dati više preciznijih podataka, saopštili su Vijestima iz resora Krapovića.

Poručili su da ukoliko sve bude išlo planiranom dinamikom, očekuju da će novi patrolni brodovi za potrebe Mornarice VCG “biti u upotrebi do kraja 2027. godine ili eventualno u prvoj polovini 2028. godine.

Opširnije u današnjim Vijestima

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *