Problem radne snage: “Da bi se mladi okrenuli turizmu, treba ga promovisati na pravi način”

Dodajte komentar

Problem sa radnom snagom u oblasti turizma egzistira duži niz godina, a prema riječima Žarka Radulovića iz Crnogorskog turističkog udruženja, fali nacionalna strategija. Informacije Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera pokazuju da će popunjenost hotela krajem aprila biti izuzetno dobra, a Miško Rađenović iz Nacionalne turističke organizacije ističe da politička situacija u Budvi ne doprinosi pripremi turističke sezone.

Svetlana Šljivančanin iz Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera ocijenila je da mora postojati saradnja i sprega između Ministarstva prosvjete, odnosno srednjih škola i fakulteta, koji moraju da uvedu više prakse tokom obrazovanja kadra.

Navela je i da su u stalnoj komunikaciji sa Privrednom komorom.

“Sve u cilju da učenici steknu određeno stanje i da bi se pomoglo”, ističe Šljivančanin. Saopštila je da su najave odlične, te da imaju informacije da će Budvanska rivijera krajem aprila imati 80 odsto popunjenost, kao i ostali hoteli visoke kategorizacije.

“To raduje i nadam se da ćemo ostvariti cifru od naredne godine. Raduje me da je situacija u hotelima takva i da će opravdati naša očekivanja”, kazala je Šljivančanin u emsiji “Okvir” na TVCG.

Žarko Radulović (CTU) istakao je da nema nacionalne strategije, te da se radi o “ad hoc” pokušajima.

“Da bi se mladi okrenuli turizmu, treba ga promovisati na pravi način. Naši ne žele da uđu u proces, nemaju strpljenja, to je ogroman problem i država to mora da preuzme pod svoje”, rekao je Radulović i ocijenio da je Zakon o radu napravljen kao zaštita neradanika.

“Ko štiti radnika? Poslodavac jer mu je u interesu”, istakao je on.

Predsjednik CTU je ocijenio da je predsezona loša, te da je mnogo manje stranaca nego lani, što je, kako je rekao, vezano za avio-saobraćaj.

“Imaćemo popunjenost 100 dana u kolektivnom smještaju, što se tiče privatnog, pošto su Ukrajinci i Rusi otišli, moramo biti oprezni sa cijenama stanova da to ne otjera goste”, dodao je Radulović.

Predsjednik Izvršnog odbora NTO Miško Rađenović ocijenio je da politički situacija, odnosno zakazivanje lokalnih izbora u Budvi za 26. maj, sigurno ne doprinosi pripremi turističke sezone.

“To se moglo ranije završiti. Sva nestabilnost politička može da utiče na razvoj turizma pogotovo na predstojeću sezonu”, kazao je on.  Apelovao je na vlasti u Budvi da pod hitno preduzmu korake kako bi završili centralnu ulicu u Budvi, od semafora ka Starom gradu.

I Rađenović je rekao da se očekuje dobar buking za prvomajske praznike.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, na današnji dan je na birou bilo 37.284 lica, od čega 2.659 iz obasti ugosititeljstva i turizma, a uglavnom sa diplomama srednje škole. Najviše je kuvara, kelnera, turističkih tehničara…

Izvor: RT CG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *